Investicije

Uskoro izgradnja dionice autoceste ka Počitelju i brze ceste prema Travniku

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2017. u 09:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekti na izgradnji autoceste na Koridoru 5C u ovoj godini ukupne vrijednosti od blizu dvije milijarde maraka isplanirani su u “Autocestama FBiH”, potvrđeno je za Dnevni Avaz iz te državne kompanije.

Iako su neki radovi već započeli, poput dionice Zenica Jug - Zenica Sjever, ali i dijela autoceste Svilaj - Odžak, na ljeto se očekuju radovi i na izgradnji brze ceste prema Travniku, te konačno i dionice Koridora ka jugu države, točnije Počitelju.

Riječ je o šest velikih projekata koji će od Federacije napraviti veliko gradilište, kaže Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH. Za većinu projekata su već osigurana sredstva i, kako ističe Terzić, jasna je financijska konstrukcija.

Prema njegovim riječima, radovi na deset kilometara autoceste Svilaj - Odžak na Koridoru 5C, čija je ukupna vrijednost 40 milijuna eura, u punom su jeku, kao i radovi na dionici prema Zenici (Donja Gračanica - Drivuša - Klopče) ukupne vrijednosti 100 miliona eura i dužine 5,8 kilometara.

- Na ovoj dionici je planirana i izgradnja dionice Drivuša – Klopče u vrijednosti od 15 miliona eura i ukupne dužine tri kilometra. Tu se priprema tenderska dokumentacija, kao i za poddionicu Donja Gračanica - Vraca dužine četiri kilometra, a radovi će koštati 80 milijuna eura'', pojašnjava Terzić.

U pripremi za radove u ovoj godini su i tenderi za dionicu Počitelj - Buna ukupne dužine 7,2 kilometra. Planirano je da koštaju 30 milijuna eura.

''Tender za radove na dionici Počitelj - Zvirovići, kako smo i najavili, ići će po skraćenoj proceduri, a očekujemo također da radovi krenu u ovoj godini. Ova dionica vrijedna je 100 milijuna eura ukupne dužine 11,2 kilometra. Na toj dionici će biti izgrađen i kolosalni most Počitelj dužine 945 i maksimalne visine 100 metara'', kaže Terzić.

Kada je u pitanju brza cesta prema Travniku, Lašva - Nević Polje, spremno je 120 milijuna maraka. Inače, ukupna vrijednost te dionice je 183 milijuna eura, a dužina je 23,6 kilometra.

''Čim dobijemo pare od Vlade FBiH, krećemo u raspisivanje tendera. To će se, nadam se, dogoditi ubrzo'', očekuje Terzić.

Autoceste FBiH na proljeće 2018. godine započet će i izgradnju tunela Prenj, čija je vrijednost 400 milijuna KM, a dužina deset kilometara, i najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Pripremljena je kompletna studijsko-tehničku dokumentacija, a ukupna vrijednost izgradnje tunela i mostarske zaobilaznice je oko 550 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close