COVID-19

Uskoro 10 milijuna oboljelih , svjetsko gospodarstvo na izdisaju

U nekim europskim zemljama koje su nakon povoljnih zdravstvenih statistika pomislile da su se izvukle, nestaje optimizma i sablast drugog vala kruži među dužnosnicima i u javnosti.
Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2020. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro će u svijetu biti 10 milijuna oboljelih od COVID-a 19 a gospodarska predviđanja nisu nimalo ružičasta: pandemija koronavirusa ne jenja, štoviše nagovješćuje tjedne i mjesece koji će biti turobni za planet.

Michael Ryan, direktor službe za izvanredne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) istaknuo je u srijedu "stalan i zabrinjavajući trend, s velikim brojem zemalja koje su prošlog tjedna imale porast od 25 do 30 posto", javlja Hina.

"Epidemija se na američkom kontinentu naglo širi, napose u Srednjoj i u Južnoj Americi", rekao je. "Nažalost, pandemija još nije dosegnula vrhunac u mnogim zemljama američkog kontinenta", dodao je.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyeus rekao je na istoj virtualnoj konferenciji da je toj organizaciji "u prvom mjesecu epidemije prijavljeno manje od 10.000 slučajeva bolesti. Prošli mjesec prijavljeno je gotovo 4 milijuna slučajeva. Očekujemo da ćemo idući tjedan dosegnuti ukupno 10 milijuna".

Pohvalio je odluku saudijskih vlasti da ovogodišnje hodočašće u Meku odobre samo za tisuću ljudi, istaknuvši da je to "još jedan primjer teške odluke kakvu sve zemlje moraju donijeti kako bi dale prednost zdravlju".

Po izračunu agencije France Pressea na temelju službenih izvora, pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 478.818 ljudi u svijetu otkad je Kina u prosincu službeno izvijestila o pojavljivanju bolesti.

U 196 zemalja i teritorija službeno je dijagnosticirano više od 9.326.400 slučajeva zaraze COVID-om 19 i svi se stručnjaci slažu da je taj broj sigurno manji od stvarnog.

Ekonomisti WHO-a u srijedu su nagore revidirali svoje procjene posljedica virusa na svjetsko gospodarstvo.

MMF je upozorio da ova kriza "nije kao druge" te ne samo da je bila puno gora nego što se predviđalo, nego će i oporavak biti sporiji od očekivanog.

Tako se ove godine očekuje pad svjetskog gospodarstva od 4,9 posto: to je znatno više od 3 posto koliko se predviđalo u travnju, u jeku pandemije, kada je MMF već upozoravao da je riječ o najgoroj krizi nakon velike gospodarske krize u 30-im.

U nekim zemljama, napose europskim, bruto domaći proizvod se strmoglavio: u Francuskoj - 12,5 posto, u Španjolskoj i u Italiji - 12,8 posto.

Premda bi svjetski BDP trebao u 2021. porasti za 5,4 posto, MMF priznaje da je ovo predviđanje dosad najnesigurnije.

U nekim europskim zemljama koje su nakon povoljnih zdravstvenih statistika pomislile da su se izvukle, nestaje optimizma i sablast drugog vala kruži među dužnosnicima i u javnosti.

U Sloveniji je ponovo obvezno nošenje maske na javnim mjestima i u gradskom prijevozu. U Hrvatskoj je ponovo uvedena karantena, koja je bila ukinuta, za putnike koji dolaze iz balkanskih zemalja, u kojima opet raste broj zaraženih, prenosi Hina.

Proslave i javni skupovi "ugrožavaju mjesece zajedničkih napora" uloženih u borbu s koronavirusom, upozorila je belgijska premijerka Sophie Wilmes.

Sjedinjene Države koje imaju gotovo 330 milijuna stanovnika, imaju najgore pokazatelje po apsolutnoj vrijednosti: više od 121.000 mrtvih i 2,3 milijuna oboljelih.

"Iduća dva tjedna bit će presudna" u odgovoru na "zabrinjavajuće" napredovanje bolesti, upozorio je Anthony Fauci, glavni epidemiolog Bijele kuće, rekavši da je zabrinut zbog toga što je u utorak dijagnosticirano više od 32.000 slučaja zaraze u 24 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close