Bolji uvjeti za rad

Uprava za neizravno oporezivanje otvorila prostorije Regionalnog centra u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2016. u 12:03 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranjem novih prostorija Regionalnog centra u Sarajevu Uprave za neizravno oporezivanje BiH stvoreni su uvjeti za bolji i efikasniji rad uposlenika u glavnom gradu BiH, javlja Agencija Anadolija.

Do sada je UNO BiH u Sarajevu djelovala na više lokacija što je kompliciralo procedure i umanjivalo efikasnost uposlenika.

Svečanom otvorenju nazočili su i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH i ministar financija i trezora BiH. Njih dvojica zajedno sa Mirom Džakulom, direktorom UNO BiH presjekli su vrpcu i time simbolično otvorili prostorije Regionalnog centra u Sarajevu.

"Jako sam sretan što nazočim otvaranju Reginalnog centra u Sarajevu. UNO je praktično jedini ovlašteni organ na razini BiH za provođenje zakonskih propisa vezanih za prikupljanje i distribuciju neizravnih poreza za više od 50.000 subjekata. Samim tim jasno je koliko je značajna ova institucija za sve u BiH. Uposlenici UNO zaslužuju da imaju ovakve objekte kako bi bili još efikasniji u svom radu i tako bili u tijeku, te uskladili svoje procedure sa direktivama Europske unije. Naravno, i da cijelo vrijeme rade na kvalitetnoj naplati poreza od svih PDV subjekata u BiH. Zadatak Vijeća ministara i Upravnog odbora je da Upravi za neizravno oporezivanje osiguramo materijalne uvjete za njihov rad, što činimo i kroz ranije otvaranje regionalnih ureda i sada otvaranjem ovog centra u Sarajevu. Uposlenicima UNO želim da i dalje stručno i odgovorno obavljaju svoj posao i da budu na usluzi poreznim obveznicima u BiH, ali i da se nastave boriti protiv svih carinskih i poreznih prevara“, kazao je Zvizdić, dodavši da se kvaliteta rada UNO izravno odražava na prihode BiH i sve njene proračune.

Bevanda je naglasio da mu je čast i zadovoljstvo što je nazoči realizaciji uspješnog projekta koji je ostvaren vlastitim sredstvima. Prema njemu, kreacijom proračuna za tekuću godinu i dokumenta okvirnog za naredne tri godine, Vijeće ministara je pokazalo opredjeljenje da se stvore što bolji uvjeti za rad UNO, što će olakšati njihov odnos sa poduzetnicima i građanima.

Direktor UNO Miro Džakula nije krio zadovoljstvo što su otvorenju Reginalnog centra u Sarajevu nazočili visoki dužnosnici Vijeća ministara BiH.

"Drago mi je što smo pored Mostara i Tuzle otvorili i ovaj regionalni centar. Uprava će se u svom budućem poslovanju opredijeliti za što efikasniji rad u svim segmentima. Moramo uskladiti zakon o PDV-u sa 112. direktivom Vijeća Europe i to će biti naša konstantna zadaća. Isto tako se moramo usmjeriti na usvajanje novih carinskih aplikacija i porezne aplikacije. Tijekom 2016. planiramo otvoriti granični prelaz Gorica, ali i započeti izgradnju još nekih prelaza, te dovršiti radove koje smo započeli. Želimo početi procedure za gradnju u zračnim lukama u Tuzli i Mostaru za smještaj granične policije i carine. Prošle godine Uprava je naplatila šest mlijardi i 355 miljuna KM čime je za 113 milijuna oboren rekord iz 2014. godine“, rekao je Džakula.

Prostorije Regionalnog centra u Sarajevu, koje se nalaze u ulici Zmaja od Bosne na broju 47b, raspolažu sa oko 3.700 kvadratnih metara poslovnog prostora. Do sada je UNO imao regionalne centre u Banja Luci, Mostaru i Tuzli. Otvorenjem zgrade u Sarajevu svi službenici u Sarajevu bit će na jednom mjestu sa pet sektora djelovanja. Među njima su sektor za poreze, carine, poslovne usluge, provođenje propisa i za informacijske tehnologije. U novom regionalnom centru radit će oko 300 uposlenika UNO BiH.

Usvajanjem Zakona o sistemu neizravnog oporezivanja 29. prosinca 2003. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH stvoren je pravni osnov za uspostavljanje Uprave za neizravno oporezivanje, najveće institucije na državnoj razini.

Tijekom 2004. godine izvršeno je spajanje bivših carinskih uprava entiteta i Brčko distrikta. Uprava je kao jedinstvena cjelina počela funkcionirati na cijelom teritoriju BiH 1. siječnja 2005. godine. Godinu i po kasnije UNO je počela s registracijom PDV obveznika što je predstavljalo završnu fazu priprema za uvođenje PDV-a. Time je UNO uspješno uvela novi porezni sustav što je bio jedan od ključnih koraka za uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora, smanjenje sive ekonomije, poticanje stranih ulaganja i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.

Kopirati
Drag cursor here to close