Odjednom nitko nije nadležan

Upozorenje načelnice Drvara: Otpad je još uvijek tu, isparava i smrdi

Istaknula je da danima pokušava administrativnim i zakonskim modelima postići cilj da nelegalno deponirani otpad bude uklonjen s područja općine.
Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnica općine Drvar Dušica Runić uputila je otvoreno pismo kantonalnim, federalnim i državnim institucijama zbog problema s uvezenim otpadom. Istaknula je da se otpad još uvijek nalazi u Drvaru, da isparava i smrdi, a da institucije kojima su se obraćali samo prebacuju odgovornost jedni na druge.

"Dan dvadeset treći. Ovim otvorenim pismom obraćam se svim 'višim' nivoima vlasti, inspektoratima, sudstvu, tužilaštvima i svim zainteresiranim stranama kao građanka Drvara, načelnica Općine Drvar i kao osoba koja predstavlja narod, kojem ste u vrijeme najveće pandemije dozvolili da postane žrtva nečijih interesa. Tražili ste da sačekamo. Sačekali smo i zaključili. Ili 'slučaj' nelegalno deponiranih 300 tona otpada, koji je 'doplovio' iz Italije u Drvar pokazuje sve nedostatke i administrativnu neuređenost zakonskih regulativa između Kantona i Federacije, gdje je kolateralna šteta nerazvijena lokalna uprava i narod koji tu živi ili je nekom od zainteresiranih strana u interesu da se kompletan 'slučaj' zataška", napisala je Runić.

Istaknula je da danima pokušava administrativnim i zakonskim modelima postići cilj da nelegalno deponirani otpad bude uklonjen s područja općine. Navodi da je Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona 10 bilo potrebno samo šest dana da izda rješenje o nepostojećem reciklažom pogonu, a federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz, i to istog dana kada je Federacija proglasila stanje nesreće uzrokovane koronavirusom.

"Nadležnom sudu bilo je potrebno više od tri mjeseca da registraciju sporne firme objavi u službenim novinama, a službeni dopis o registraciji pravnih osoba i ne dostavlja općinama, na čijoj se teritoriji firma nalazi, iako im je to zakonska obveza. Pokušavamo dobiti odgovore na postavljena pitanja stavljajući se u ulogu i inspektora i ispitivača, crpeći informacije iz medija i trpeći lažne optužbe i uvrede o navodnoj umiješanosti lokalne uprave. Nakon što je Općinsko vijeće uputilo zaključke s izvanrednih sjednica, tražeći hitnu reakciju i uključivanje kantonalnog i federalnog inspektorata i tužiteljstva, ispred načelnika općine upućena je i inicijativa za preispitivanje zakonitosti kantonalne dozvole za upravljanje otpadom. Nijedan odgovor nismo dobili osim izjava i dopisa o nadležnosti! Odjednom nitko za ništa nije nadležan!, napisala je Runić.

Dodala je da na sastanku u Sarajevu prije sedam dana, na kojem su bila prisutna oba nadležna ministra i federalni inspektor, nitko nije imao zakonsko rješenje da se otpad ukloni.

"Ministri tvrde da su uradili 'sve po zakonu', a federalni inspektor se striktno držao papira na kojem stoji adresa Titova 1 i Pasjak bb, tvrdeći da je jedino zakonsko rješenje da se sav otpad, koji je u međuvremenu istovaren širom FBiH vrati na adresu firme, tj. u nepostojeći pogon za reciklažu. Kad se sve sagleda, adresa firme bi trebala da bude Livno bb ili Sarajevo bb, jer niti jedna od adresa, koje su u središtu zbivanja proteklih dana nije točna. Otpad je i dalje u Drvaru. Kisne. Isparava. Kronični bolesnici imaju probleme. Smrdi. Pojavili su se prvi slučajevi zaraze virusom korona", upozorila je načelnica.

Runić pita šta da kao načelnica općine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini?

"U ponedjeljak je 27. srpanj. Dan ustanka protiv fašizma. Dan općine. Dan Drvara. Protiv koga se danas bore građani Drvara? Koga da pitam? Kome da se obratim?", upitala je na kraju.

Podsjećamo, nakon što je objavljena informacija da je kompanija Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme Borac u Bosanskom Grahovu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma 2. srpnja je priopćilo da je u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma napomenuli su tada da je Kanton 10 kompaniji Krom reciklaža d.o.o. Drvar izdao dozvolu za upravljanje otpadom, te da su nadležno kantonalno ministarstvo i inspekcija dužni da vrše kontrolu odlaganja otpada. Nakon toga su uslijedili protesti građana i blokade puteva, a Općinsko vijeće je zatražilo da se otpad izmjesti. No, prema riječima Dušice Runić, to se još nije dogodilo, prenosi klix.

Kopirati
Drag cursor here to close