Ukidanje samoizolacije

Poslodavci pozivaju vlast da popusti

„Fraze poput „još se nisu stekli uvjeti“ koje možemo čuti od službenih predstavnika vlasti su prazne rečenice i još jedan izgovor da ne urade ništa. Zahtijevamo da nam kažu koji su to uvjeti koji se trebaju steći'', navode.
Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2020. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini traži hitno stvaranje uvjeta za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja, a koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti s domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.

„Fraze poput „još se nisu stekli uvjeti“ koje možemo čuti od službenih predstavnika vlasti su prazne rečenice i još jedan izgovor da ne urade ništa. Zahtijevamo da nam kažu koji su to uvjeti koji se trebaju steći i da odmah, hitno pristupe stvaranju tih uvjeta“, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da su sve države regije već poduzele aktivnosti u vezi sa službenim putovanjima. Tako je npr, Hrvatska donijela Odluku kojom je dozvoljen ulazak strancima koji posjeduju poziv gospodarskog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Istovjetna je situacija i u Srbiji.

„Prema tome, ako druge zemlje u kojima su posljedice pandemije koronavirusa daleko izraženije nego u BiH, spremne primiti bh. državljane pod jasno definiranim uvjetima i bez karantena, ne vidimo nikakav razlog za lažno dušobrižništvo predstavnika bh. vlasti kojim ograničavaju pravo na poslovna putovanja ni bh. državljanima, a ni strancima“, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da smo u jeku pandemije koronavirusa imali priliku svjedočiti službenim putovanjima bh. političara u inozemstvo, koji nakon povratka u zemlju nisu poštivali propisanu odredbu o obveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

„Smirivanjem pandemije koronavirusa  neophodno je poduzeti sve kako bi se sačuvala radna mjesta i gospodarski tokovi u zemlji. Gospodarstvo u FBiH je na koljenima i umjesto da pomognu njezin oporavak pravovremenim i efikasnim odlukama, predstavnici bh. vlasti iz lijenosti, neznanja i ponajprije nehtijenja se kriju iza besmislenih floskula i još besmislenijih odluka“, navode iz UPFiH.

Prihvaćanjem prijedloga UPFBiH omogućit će se pokretanje gospodarskih aktivnosti, obnavljanje postojećih ugovora s inozemnim kompanijama, osiguranje novih ugovora i poslova za kompanije, opstanak kompanija na inozemnom tržištu, kao i osiguranje repromaterijala neophodnih za rad bh. kompanija. Na taj način spasit će se brojne kompanije i spriječiti masovno otpuštanje radnika, a to ujedno znači i očuvanje budžeta i vanbudžetskih fondova, navode u svom priopćenju UPFBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close