Pomažu razvoj zemlje

UNDP u Mostaru proslavio svoj rođendan

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2016. u 19:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) večeras su ispred Mepas Malla u Mostaru upriličili proslavu pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja te organizacije u BiH.

Tim povodom u izjavi za medije voditeljica regionalnog ureda UNDP-a za Hercegovinu Božena Bohm Kaltak kazala je kako je UNDP u BiH prisutan od 1996. godine i kako je od tada utrošeno 460 milijuna dolara a samo tijekom prošle godine utrošeno je preko 70 milijuna dolara, budući da je fokus djelovanja te organizacije bio oporavak zemlje nakon katastrofalnih poplava koje su je zadesile tijekom 2014. godine.

"Mi nastavljamo naš rad, implementiramo veliki broj projekata u velikom broju sektora i polja djelatnosti", kazala je Bohm Kaltak, naglasivši kako je fokus djelovanja UNDP-a da pomogne u suzbijanju siromaštva kao i da pomogne u razvoju zemljama koje su u tranziciji nakon nekih katastrofalnih događanja.

Inače, UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih naroda koja djeluje u skoro 170 zemalja i teritorija. Tri su univerzalna fokusa ove organizacije, ljudi, planeta i napredak. U BiH je već dvadeset godina posvećen pomaganju zemlji kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja. Jedan od značajnih programa koji je proveo UNDP je Via Dinarica (koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinaridima), koji povezuje sedam država, a njegovo srce je u Hercegovini. Projekt Via Dinarica je osmišljen tako da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti kroz afirmaciju Via Dinarice (planinski lanac Dinarskih Alpi), kao regionalne turističke destinacije.

Današnji program proslave 50 godina od djelovanja UNDP-a obilovao je različitim sadržajima i preformansima. U skladu s misijom i dugoročnim ciljevima organizacije prikazani su radovi deset studenata iz cijele BiH sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a najmlađi Mostarci su u dječjem kutku crtežima pokazali kako zamišljaju BiH i Mostar u budućnosti.

Proslave rođendana UNDP-a do sada su, uz Mostar, organizirane u Sarajevu i Trebinju, a bit će upriličene i u Banjoj Luci i Bihaću.

Kopirati
Drag cursor here to close