Reklame

Unatoč reklamama, obitelj i prijatelji potiču na kupnju

Gospodarstvo / Flash | 11. 09. 2015. u 07:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge kompanije ulažu puno novca u oglašavanje svojih proizvoda na društvenim mrežama, no novo je istraživanje pokazalo da na odluku o kupnji i dalje najviše utječu preporuke prijatelja i obitelji.

"Izravne usmene preporuke prijatelja i obitelji daleko su najvažniji izvor informacija za klijente koji razmišljaju o kupnji određenog proizvoda ili usluge", zaključak je istraživanja Boston Consulting Groupa, prenosi Hina.

Takve su preporuke brendova onima koji se spremaju na kupnju čak četiri ili pet puta utjecajnije od onih u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama, utvrdili su analitičari te savjetodavne kompanije.

Istraživanje se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo 227 tisuća potrošača iz cijelog svijeta, uključujući SAD, Francusku, Njemačku i Japan.

Polovina je ispitanika kazala da se prije kupnje najčešće savjetuju s prijateljima i obitelji. Na drugom su mjestu, s udjelom od 39 posto, internetske stranice kompanija, a na trećem, s 35 posto, blogovi. Televizija dijeli poziciju s novinama i časopisima s udjelom od 13 posto. Slijede društvene mreže s 10 posto.

Preporuke obitelji i prijatelja ujedno su i značajan pokretač rasta prodaje, kao i programi kojima kompanije nagrađuju vjernost potrošača i iskustvo kupaca, piše Hina.

Boston Consulting Group savjetuje kompanije na čitavom nizu područja, uključujući marketing i prodaju.

Kopirati
Drag cursor here to close