Dogovoreno

Umirovljenici izlaze na prosvjede 14. rujna

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2017. u 07:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici u Federaciji BiH 14. rujna idu u prosvjede, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH, kojom je predsjedavao Mehmedalija Rapa, a kojoj su prisustvovali svi županijski predstavnici.

Kako prenosi Dnevni avaz, odluka o organiziranju prosvjeda donesena je jednoglasno, a bit će održani ispred Parlamenta Federacije BiH, s obzirom na to da je u ovoj zgradi do 1. srpnja trebao biti usvojen novi zakon o MIO.

''Izvršni odbor donio je definitivnu odluku o organiziranju mirnih prosvjeda. Oni mogu biti odgođeni samo u slučaju da nam mirovine 5. rujna budu isplaćene više za deset posto. Drugi razlog ne može biti za odgađanje prosvjeda, jer smo poučeni iskustvom da nas je Vlada FBiH više puta omanula kada su u pitanju obećanja da će udovoljiti našim zahtjevima. Ovog puta donesena je konačna odluka. Sigurno izlazimo na ulice. Sve do jedan predstavnik županijskih saveza glasovao je za to, svi su energično tražili organiziranje prosvjeda, i to ne po gradovima, nego se zahtijevalo da svi umirovljenici dođu u Sarajevo'', rekao je Rapa.

Do 30. lipnja Federalna vlada imala je rok da osigura sredstva kako bi mirovine za kolovoz bile povećane za deset posto svim umirovljenicima. No, to se nije dogodilo. Kako je ranije najavljivano, na ulice bi moglo izaći oko 20.000 od 408.000 umirovljenika. No, ako ovi protesti ne urode plodom, novi su planirani za 20. listopada, kada na ulice izaći dvostruko više umirovljenika.

''Odlučili smo iskazati svoj bunt, jer smo nezadovoljni odnosom vlasti. Umirovljenici su godinama zapostavljeni od predstavnika vlasti, dosta je više'', kazao je Rapa.

Dodao je da mirovine do 1. siječnja 2014. godine do sada nisu povećane ni za marku. Upravo zbog toga, kako pojašnjava Rapa, nužno je da se donese novi Zakon o MIO, jer se njime omogućava povećanje mirovina.

''Mirovinu od 326 KM prošlog mjeseca dobilo je 62,7 posto umirovljenika. Takvo stanje je neodrživo. Mi smo trpjeli, čak i kada su nam 1998. godine mirovine smanjene za 39,2 posto. Na to smo pristali jer je bilo poratno stanje. Ali, danas je mir, a imamo situaciju da je naše stanje teže nego prije 20 godina'', kaže Rapa.

Naveo je da je zbog niskih mirovina i loše zdravstvene zaštite smrtnost ove populacije u posljednje četiri godine povećana za 80 posto.

''Ako ovi prosvjedi ne urode plodom, mi nećemo odustati. Već smo dogovorili da i u listopadu izađemo na ulice, jer više ne možemo trpjeti da svu mirovinu dajemo samo za lijekove i režije. Valja i jesti. Sve ovo pamtimo, na izborima ćemo reći da nam ne treba vlast koja nas ne čuje'', navodi Rapa.

Avaz navodi kako će ovo biti prvi put nakon rata da umirovljenici izađu na prosvjede. Do sada su ih u više navrata zakazivali pa zamrzavali, ali ovaj put poručuju kako idu do kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close