Umirovljenici za Bljesak.info

Hercegovači umirovljenici: Idemo na prosvjede, mirovina je naše pravo, a ne socijalno davanje

Mirovina je naše stečeno pravo, a ne socijalno davanje, kako to naše vlasti vide, poručili su umirovljenici.
Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2018. u 10:18 A.J.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 37.670 umirovljenika u Hercegovačko neretvanskoj županiji je spremno prosvjedovati svaki dan sve dok ne ostvare svoja stečena prava, rečeno je za Bljesak.info u mostarskoj Udruzi umirovljenika Hum koja je kroz županijski savez, članica Saveza udruženja umirovljenika FBiH

Podsjetimo, Mehmedalija Rapa, predstavnik Saveza udruženja umirovljenika FBiH ranije je za medije rekao da ako Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen ili ukoliko mirovine za siječanj 2018. godine ne budu uvećane za pet ili deset posto, umirovljenici iz Federacije izaći će na ulice.

''Mirovina je naše stečeno pravo, a ne socijalno davanje, kako to naše vlasti vide. Što se tiče zakona o mirovinsko invalidskom osiguranju, na njemu smo radili dvije godine. To nije naš zakon što se tiče sadašnjih 410.534 umirovljenika, ali smo u njega ugradili neke naše odredbe tako da se umirovljenicima koji su umirovljeni do 1998. godine digne mirovina 10 posto jer su zakinuti novim zakonom za 39 posto, i da se umirovljenicima koji su se umirovili od 1998. do 2007. mirovina poveća za pet posto jer su ti umirovljenici oštećeni u tom dijelu obračuna i mirovina'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Saveza umirovljenika Hercegovačko-neretvanske županije i član Skupštine saveza Alija Tanović.

Ponovio je da će umirovljenici ostati ustrajni i prosvjedovati sve dok se ne ostvare svoja prava.

''Ne gledaju oni nas, samo sebe''

''Išli smo na prosvjede i opet ćemo ići da se borimo za svoja stečena a neostvarena prava, jer mirovina je stečeno pravo. Ako ne bude proračuna, Federalni zavod PIO/MIO ne može dizati kredite, a sad diže oko 70 milijuna mjesečno da bi mirovine izmirili do petog u mjesecu. Vlada je garant dizanja tih kredita kod komercijalnih banaka, a ako ne bude proračuna mirovinsko ne može dizati kredite tako da će mirovine biti prolongirane, neće biti petog nego petnaestog u mjesecu, koliko inače treba prostora da se skupi doprinosa da bi se isplatile mirovine. To kašnjenje za nas umirovljenike bilo bi puno, prepuno…'', rekao je Tanović, dodajući da vlasti uopće ne misle na umirovljenike, niti imaju suosjećanja.

''Ne gledaju oni gledaju na nas, oni gledaju samo svoj lični interes. Vidite i u ovom zakonu, sad se javio onaj Žuljević da je protiv zakona, a nije ga ni pročitao. Mi smo tu od početka i želimo one dvije ranije spomenute kategorije umirovljenika ''ugurati u zakon''. Oni su nama na početku rekli da je ovaj zakon za nove umirovljenike, a ne za stare, i u pravu su ovaj zakon nije dobar za realni sektor, a šta su radili do sad. Sadašnji zakon je omogućio da bude veća mirovina nego plaća, a mirovine su 75 posto plaće, dakle sad im je mirovina veća nego plaća. Ovaj zakon se radi od 2007. godine i svaki put je pao, nitko nije smio pokrenuti procedure od tada, ova je Vlada je to postavila na dnevni red, kakav takav, ali imaju amandmani da se vidi kako će djelovati godinu dana i da se na tom pitanju radi'', pojasnio je.

HNŽ - 70% umirovljenika preživljava

Inače, od sveukupno 37.670 umirovljenika u HNŽ-u, skoro 70 posto ih ima minimalnu mirovinu od 326 KM, koja je nedovoljna za hranu a kamo li za lijekove sve ostale potrepštine.

''Znate šta za umirovljenike, posebno ove na minimalnoj mirovini znači prolongirati 15 dana isplatu mirovine. Ako umirovljenik mora za lijekove dati 100KM, za dažbine 100KM i ostane 100KM za hranu da se preživi 30 dana, a ako ima dvoje umirovljenika ostane im po tri marke za cijeli mjesec… Gdje je tu odjeća, grijanje, telefoni ako ima… teško je da mogu preživjeti'', kazao je Tanović.

Mostarski umirovljenici, koji nemaju obitelji i djece i kojima nema tko pomoći pomaže Udruga umirovljenika Hum.

Međusobno si pomažu

''Mi od članarine koju imamo 2KM, pomažemo našim članovima u cjepivima, paketima i sl. Jer nema tko drugi, evo Ministarstvo zdravstva HNŽ-a nas je odbacilo prije sedam godina, preko grantova su nam davali neka sredstva za očuvanje zdravlja umirovljenika, s kojima smo mi kupovali cjepiva za najugroženije umirovljenike. Više puta smo se javljali  ministarstvu, ali ova dva nova ministra ne žele ni čuti za nas. Ponekad nam je pomagao Ljubo Bešlić, ali i on kako se sjeti, no koliko god dadne nam. Ove godine smo kupili najmanje cjepiva,  320 jer nismo imali više sredstava. Naravno svi koji žele, građani tvrtke.. mogu pomoći našoj udruzi da možemo pomoći svim našim ugroženim članovima'', kazao je Tanović dodajući da se nitko od odgovornih ne brine za zaštitu zdravlja umirovljenika.

Odgovorni ne brinu za zdravlje umirovljenika

''Ni ministarstvo ni Zavod zdravstvenog osiguranja ne brinu za nas, a proveli su svoje. Mi smo tražili i ukidanje markica umirovljenicima s minimalnom mirovinom koji su u socijalno potrebi, no odbili su nam to, i odgovorili da ne mogu odreći 720 tisuća maraka za tu kategoriju. Znači najugroženija kategorija daje milijun ipo maraka županijskom Zavodu zdravstvenog osiguranja. A inače uplaćujemo 2 posto preko mirovina, bez obzira što smo 40 godina plaćali doprinose, a Zavod MIO plaća županijskom ZZO-u za sve umirovljenike za očuvanje zdravlja. U ZZO HNŽ je prosjek osobnog dohotka 1600 KM, i ima više plaće nego ijedan zavod u Federaciji. Da ne pričamo o esencijalnim listama, to je esencijalna korupcija'', kazao je Tanović, još jednom napominjući da su umirovljenici stjerani na rub i jedva preživljavaju, dok odgovorne nije briga.

Podsjetimo da je posljednje povećanje mirovina u Federaciji bilo 2014. godine, kada su one povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.
 
U Federaciji oko 66 posto pumirovljenika živi od minimalne mirovine od 326 maraka, dok je zajamčena mirovina 434 marke. Od novca koji primaju umirovljenici ne mogu sebi na mjesečnoj razini osigurati ni hranu, a kamoli plaćanje komunalija i lijekova koji su skoro svima potrebni.

Inače Udruga umirovljenika Hum postoji od 1998. godine.

 Savez umirovljenika, jedinstveno županijski, postoji od 2005. godine i ima 13.000 članova od sveukupno 37.670 umirovljenika. Ovaj Savez je član Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close