raspodjela sredstava

Umanjen poticaj za biljnu proizvodnju

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2015. u 15:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izmijenila i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava 'Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu', utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu.

Ovo je urađeno na osnovu raspoloživih podataka o pristiglim zahtjevima za isplatu obračunatih novčanih podrški po modelu poticaja proizvodnji, koje su obradila nadležna županijska ministarstva.

Program je izmijenjen na način da je iznos od 12.300.000 konvertibilnih maraka za biljnu proizvodnju umanjen na 10.700.000 KM, dok je predviđenih 3.400.000 za ostale podrške umanjeno na 1.840.000 KM. Tako su za ukupno 3.160.000 KM povećana sredstva za animalnu proizvodnju.

Novina je i da fizička osoba ne može ostvariti novčanu podršku veću od 6.000 KM godišnje.

Brisan je dio teksta koji se odnosi na način obračuna za proizvođače svježeg mlijeka. Naime, prerađivači mlijeka imaju obvezu otkupljivati mlijeko koje je proizvedeno u skladu s Pravilnikom o sirovom mlijeku, te stoga to nije potrebno dodatno propisivati Programom.

Kada je riječ o proizvodnji silažnog kukuruza, naveden je broj i vrsta uvjetnih grla za ostvarivanje novčane podrške (najmanje četiri grla za jedan hektar zasijanog kukuruza za silažu). Izmjena je i kod tova junadi, gdje je propisana minimalno poticana količina teladi iz domaćeg uzgoja (tri), odnosno iz uvoza (deset). Precizirano je da će tov junadi od teladi iz uvoza biti potican do 1.1.2016. godine.

Kod ostalih vrsta podrški, ukinuta je realizacija Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Isto je i s proizvodnjom orijentiranom izvozu, stvaranju ambijenta za izvoz domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda otkupljenih od domaćih proizvođača, a za nerealizirane podrške za ovu mjeru iz 2014. godine je dodana nova odredba koja govori da će opravdani zahtjevi biti realizirani u 2016. godini, nakon dodatne kontrole i provjere. Također, ovo se odnosi i na sredstva tekuće rezerve.

Umanjenja su izvršena i kod sufinanciranja premije osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji (s 90 tisuća na 60 tisuća KM), kod sufinanciranja izlaganja na gospodarskim manifestacijama od značaja za poljoprivredni sektor (sa 70 tisuća na 40 tisuća KM), za sufinanciranje uvođenja i certifikacije standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji (sa 70 na 60 tisuća KM).

Nakon ovih umanjenja i ukidanja nekih od mjera, za model ostalih vrsta podrški ostalo je 1.840.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close