Gadžić

Ugovori su Aluminij vukli na dno

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2017. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Godina 2016. jedna je od najizazovnijih u ukupnoj povijesti Aluminija. Doslovce smo bili dovedeni pred zid i svaki povučeni potez imao je težinu biti ili ne biti'', izjavio je u razgovoru za Fenu Mario Gadžić direktor Aluminija koji je na ovu dužnost došao u rujnu prošle godine.

Kaže kako je Aluminij zatekao gotovo u bezizlaznomu stanju, s gotovo 300 milijuna dugovanja, ''s dobavljačima i kupcima koji su izgubili povjerenje, s poslovnim ugovorima koji su Aluminij vukli dnu…''

Gadžić kaže kako je prošla godina neminovno bila godina lošega ishoda, ali da je to i posljednja godina koju će Aluminij završiti s gubitkom.

''Zahvaljujući uloženim naporima i desetcima vitalnih pomaka u odnosima s poslovnim partnerima, kao i u samomu upravljanju poslovnim procesima i ljudskim resursima, konačan je gubitak značajno manji nego bi bio da su stvari ostale na onomu što smo u rujnu zatekli. Našu strategiju nismo vezivali uz burzovna predviđanja, u smislu nadanja u oporavak cijene metala, nego smo se zadržali na zatečenim razinama, te nam svakako ide na ruku ovaj trend blagoga oporavka cijene aluminija na burzi'', rekao je.

Istaknuo je kako su od 1. siječnja ove godine na snazi novi ugovori.

''Svi do posljednjega revidirani su u odnosu na zatečeno stanje i već prvi pokazatelji su na tragu onoga što smo najavljivali – Aluminij ide laganim putem oporavka'', rekao je i dodao kako etape restrukturiranja koje provode ubrzati i saniranje svih dugovanja.

Na pitanje dokle se došlo s provedbom Plana restrukturiranja Aluminija i koje su glavne smjernice tog plana, Gadžić je rekao kako je saniran ugovor po ugovor i sve što je išlo na štetu tvornice postalo je stvar prošlosti.

''Uvjeti suradnje sa svakim pojedinim dobavljačem ili kupcem do u tančine su pročešljani i od 1. siječnja ove godine Aluminij posluje isključivo na zdravim gospodarskim osnovama. Pojasnio sam već postignute uštede na stavci električne energije, a na projektu plinofikacije tvornice osigurali smo dodatnih oko 2 milijuna maraka ušteda. Nadalje, povećali smo proizvodnju za više od 20 posto, vratili povjerenje banaka i osnovali supsidijarno društvo AL Trade koje će se, primarno, baviti trgovinom električnom energijom, kao ključnom i najskupljom ulaznom stavkom u procesu proizvodnje aluminija. Time Aluminij čini bitan iskorak u budućnost, u kojoj želi postati energetski neovisnim, čak i poželjnim trgovinskim partnerom i drugim potrošačima'', rekao je.

Istaknuo je kako je sljedeći ključan korak pokretanje isključenih elektrolitičkih ćelija.

''Riječ je o 25 posto naših proizvodnih kapaciteta, odnosno 64 ćelije, a projekt njihova ponovnoga uključenja vrijedi gotovo 7 milijuna eura. Otpočet će u travnju, eventualno svibnju, i trajati nešto dulje od godinu dana. Svaka nova tona našega vrhunskog metala koju će nam osigurati te ćelije snažno će pogurati proces našega oporavka i postizanja ciljane poslovne stabilnosti'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close