Bloomberg

Ugljen opet postao 'vruća roba'

Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2016. u 13:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč svim predviđanjima o izumiranju ugljena, on je sada jedna od “vrućih roba” na svjetskom tržištu i njegov rast bi se mogao nastaviti, izvještava Bloomberg.

Porast u kineskom uvozu u cilju kompenziranja smanjene domaće proizvodnje je uzrokovao porast cijena ugljena u Europi blizu maksimuma u posljednjih 18 mjeseci, dok će Australija zabilježiti prvi godišnji rast još od 2010. godine.

Na početku godine cijene su pale blizu desetogodišnjeg minimuma zbog smanjenja zahtjeva komunalnih poduzeća da se smanji zagađenje i uslijed proglasa Međunarodne agencije za energiju da je završeno zlatno doba za gorivo u Kini. Sada trgovci u predviđanju faktora koji bi mogli još više povećati cijene vagaju između šansi da ekstremno vrijeme pogodi glavne proizvođače i da Kina dalje poveća uvoz.

''To je roba koja je bila na klizavom terenu tijekom prethodne četiri godine i sada bilježi nevjerojatan oporavak'' rekao je Erik Stavseth, analitičar u Arctic Securities u Oslu, tvrtci koja već skoro desetljeće prati tržište.

Kineski uvoz je skočio na maksimum od prosinca 2014. godine u kolovozu, nakon što je domaća proizvodnja opala uslijed nastojanja da se obuzda hiperprodukcija, zatvore neprofitabilni rudnici i smanji zagađenje. Kineski rudari su se u četvrtak složili koordinirati proizvodnju kako bi pomogli u stabiliziranju cijena, dok bi proizvođači povećali proizvodnju kada je tržište tijesno i smanjili produkciju kada postoje viškovi, izvještavaju Shanghai Securities News i Caijing.

U Indiji, Coal India Ltd., najveći svjetski proizvođač ugljena za gorivo, prošlog tjedna je zabilježio najnižu proizvodnju u posljednje tri godine nakon što su jake kiše i prosvjedi prouzročili smanjenje proizvodnje. Rudari zahtijevaju više radnih mjesta i veće plaće.

''Ugljen je dobio velik poticaj sa povećanjem kineskog izvoza i štrajkom u Indiji'', izjavila je preko telefona Barbara Lambrecht, analitičarka u Commerzbank AG iz Frankfurta.

''Oporavak je iznenađujuće jak'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close