Švedska iskustva

Udruženje švedskih poduzetnika u BiH: Maksimalno rasteretiti poduzetnike

Vođeni potrebama svojih članica, u cilju da se firmama omogući stupanj likvidnosti koji će osigurati isplatu plaća uposlenicima kao i obveza prema dobavljačima i sprječavanje većih posljedica, Upravni odbor ove udruge predložio je nekoliko mjera.
Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2020. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Udruženje švedskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini apelira na vlasti da podrže i maksimalno rasterete poduzetnike

Udruženje švedskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini i njegove punopravne članice obratile su se Vijeću ministara i entitetskim vladama s prijedlogom mjera koje bi trebale biti donesene kako bi se olakšalo poslovanje bosanskohercegovačkim kompanijama tokom krize izazvane koronavirusom, priopćeno je.

„Svjesni izazova koje donosi ova kriza, zajedno sa našim članicama smo analizirali situaciju, udar na cjelokupnu bh. privredu i direktno na privredne subjekte. U cilju potpunog pregleda nastalih posljedica, izrađen je upitnik s prijedlogom mjera kojem smo objektivno sagledali stanje i djelovanje ove krizne situacije na naše članice“, navode iz ove udruge poduzetnika.

Slijedom upitnika identificirane su tri ključne mjere, koje je većina članica Udruženja prepoznala kao prioritetne za opstanak poslovnih aktivnosti, navodi se u pismu koje je upućeno i udruženjima poslodavaca te Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede FBiH.

Zahtjevi Udruženja

Poučeni dobrim praksama iz zemalja Evrope, ali i odgovora Vlade Kraljevine Švedske na potencijalnu ekonomsku destabilizaciju, te vođeni potrebama svojih članica, u cilju da se firmama omogući stupanj likvidnosti koji će osigurati isplatu plaća uposlenicima kao i obveza prema dobavljačima i sprječavanje većih posljedica, Upravni odbor ove udruge predložio je nekoliko mjera.

1. Oslobađanje obračuna i uplate doprinosa i poreza na dohodak za radnike u razdoblju krize

2. Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, te oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020 kako bi se mogao pokriti gubitak nastao poradi pada aktivnosti

3. Oslobađanje svih komunalnih pristojbi i parafiskalnih nameta

„ Na gore istaknutim mjerama insistiramo. Napominjemo da su one zajednički stav kompanija članica sa dugogodišnjim iskustvom na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i globalnom tržištu. Molimo Vas za hitno razmatranje istih te odgovor u što skorijem roku“, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednica Upravnog odbora Vernisa Rejhan Ićindić.

Švedska iskustva

Udruženje ujedno podsjeća na neke od mjera koje je švedska vlada donijela kako bi ublažila posljedice pandemije na ekonomiju i poslovanje svojih kompanija:

1. Vlada je predložila smanjenje socijalnih davanja do 30. juna 2020.

2. Kompanije koje su financijski pogođene koronavirusom mogu podnijeti zahtjev za odgodu uplate poreza i to kroz dvije vrsta olakšica: Privremena odgoda uplate doprinosa, poreza i PDV-a i odgoda uplate poreza za ostale vrste poreza.

3. Za kompanije čije je poslovanje direktno pogođeno pandemijom koronavirusa i koje su uvele skraćeno radno vrijeme, Vlada je osigurala financijsku podršku za direktna primanja, kako bi uposlenici i dalje primali više od 90 posto plaće.

4. Vlada predlaže da se kompanijama koje su održive, ali koje su pretrpjele financijske poteškoće zbog koronavirusa, da mogućnost garancije državnog kredita, gdje bi država garantirala 70 posto novih zajmova od banaka. Svakoj kompaniji je ponuđena mogućnost posudbe od najviše 75 milijuna kruna, uz klauzulu da se mogu napraviti iznimke.

5. Plaćanje zakupnine poslovnim subjektima čije je poslovanje ugroženo. Podrška vrijedi od 1. travnja do 30. lipnja 2020.

6. Formiranje fonda za povoljne kredite.

Kopirati
Drag cursor here to close