Šume na planeti Zemlji ugrožene

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva poziva na podizanje svijeti o šumama

Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine poziva na podizanju svijesti o značaju šuma, u povodu Međunarodnog dana šuma, 21. ožujka.
Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2020. u 14:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine poziva na podizanju svijesti o značaju šuma, u povodu Međunarodnog dana šuma, 21. ožujka.

Kažu da je zbog prevencije zabranjeno okupljanje, ali da svi mogu i moraju dati doprinos u zaštiti šuma.

Poručili su da su šume na planeti Zemlji ugrožene, da će gubitak šuma biti nastavljen zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Šume su, navode, ugrožene bespravnim sječama, deforestacijom radi dobivanja poljoprivrednog zemljišta, lošim gospodarenjem, požarima, poremećajima režima oborina, neuobičajenim najezdama insekata i drugih štetnika, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i drugih faktora.

Podsjećaju da od ukupne površine Bosne i Hercegovine na šume i šumska zemljišta otpada 63,3 posto ili 3.231.500 hektara. Od toga je u državnom vlasništvu 2.259.900 hektara ili 69,9 posto, a u privatnom vlasništvu 971.600 hektara ili 30,1 posto. To pokazuje da BiH spada u red šumovitijih zemalja u Evropi.

''Šume BiH su očuvanih prirodnih karakteristika i kao takve su bogate genofondom i biodiverzitetom flore i fune sa izraženim ekološkim, sociološkim i ekonomskim općekorisnim funkcijama. One imaju svoje karakteristične geomorfološke, hidrološke i vegetacijske karakteristike na osnovu kojih se svrstavaju među najvrednije šume Europe'', navode iz Udruženja.

Šume BiH su, podsjećaju, karakteristične i po tome što su u prethodnom periodu određene površine šuma izdvojene i zaštićene kroz različite oblike zaštite kao što su: prašume, nacionalni parkovi, spomenici prirode, zaštićeni pejzaži i drugi oblici zaštite. U BiH je ukupno izdvojeno i zaštićeno 162.145,23 hektara ili 3,17 posto.

Ipak, ističu, šume u BiH se nalaze u nezadovoljavajućem stanju, kao rezultat nepostojanja uređene politike gospodarenja šumama u Federaciji BiH i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close