Konferencija na MOFF-u

Udruženje filmskih radnika ne podržava konferenciju u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2016. u 11:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje filmskih radnika i Udruženje redatelja i redateljica u BiH upozorilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH te Zavod za intelektualno vlasništvo da su napravili neprimjeren propust organizirajući u Mostaru konfereniciju o autorskim pravima s organizacijama koji nemaju legitimitet autora u BiH.

Kako se navodi u priopćenju Udruženja redatelja i redateljica u BiH, s obzirom na to da spomenuta dva udruženja okupljaju 99 posto autora koji odbijaju doći na konferenciju "Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava: prošlost, sadašnjost, budućnost", nameće se pitanje zašto i za koga se taj skup organizira.

Naglašava se da konferenciju u Mostaru, pored spomenutih institucija, organiziraju AGICOA i Udruženje filmske industrije iz Kiseljaka.

''U razdoblju od 2005. do 2012. AGICOA je djelovala na teritoriji Bosne i Hercegovine i prihodovala je preko nerezidentnog računa i na ime naših autorskih prava zaradila višemilijunske iznose. Domaći autori nisu primili ni jednu jedinu marku, čime su oštećeni i pokradeni'', ističe se u priopćenju.

Iz Udruženja podsjećaju da je zbog netransparentnog rada, lokalnom partneru AGICOA oduzeta dozvola i pravo da se bavi kolektivnim ostvarivanjem autorskog prava.

''Također je iznenađujuće da je organizator ovog stručnog skupa Udruženje filmske industrije iz Kiseljaka koja ima slovom i brojem tri autora, a kojem je Vijeće ministara poništilo dozvolu za ostvarivanje kolektivnih prava'', dodaje se u priopćenju.

U Udruženju napominju da je jedina legalna organizacija koja se bavi kolektivnim ostvarivanjem autorskih prava Udruženje filmskih radnika.

''Ministarstvo i državni Zavod umjesto jedine legalne organizacije kao svoje partnere biraju sumnjive osobe i organizacije i mi taj propust ne smatramo slučajnim. Tražit ćemo od ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska da ispita ko je iz njegovog ministarstva prihvatio sudjelovanje i postoje li elementi korupcije, jer ovakav propust smatramo tendencioznim i štetnim po bh. autore'', poručuju iz Udruženja.

Spomenuta konferencija održava se od 28. do 30. studenog u okviru 10. Mostar Film Festivala (MOFF).

Kopirati
Drag cursor here to close