Poražavajući podaci

U Trebinju zapušteno 80 posto obradive zemlje

Gospodarstvo / Flash | 20. 02. 2017. u 10:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Grada Trebinja čak 80 posto obradive zemlje u privatnom vlasništvu je zapušteno. Od šest tisuća hektara obrađuje se samo 1100 – 1200 odnosno tek 20 posto. Državno zemljište još nije ni identificirano, tako da preciznih podataka o strukturi i namjeni još nema, piše Hercegovina press.

Na području Trebinja posluju dva velika koncesionara poljoprivrednog zemljišta firme Popovo polje (oko 500 ha) i Agrofin (oko 180 ha).

Grad Trebinje će u nadolazećem razdoblju raspisati poziv za dodjelu u zakup oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta svim zainteresiranim proizvođačima, koji imaju registrirana poljoprivredna gazdinstva.

U svrhu promoviranja poljoprivrede kao jedne od strateških grana razvoja Grada Trebinja početkom mjeseca je osnovano preduzeće Agrarni fond na čijem je čelu diplomirani inženjer poljoprivrede Vesko Dutina.

"Zadatak novoosnovanog poduzeća je razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kao i pomoć poljoprivrednim proizvođačima da svoju proizvodnju razviju i podignu na veću razinu. U tom cilju proračunom Grada Trebinja predviđeno je 200.000 KM za Agrarni fond, koje ćemo kroz naše programe i pravilnike usmjeriti u razvoj i unapređenje poljoprivrede", kaže Dutina za poslovni portal Hercegovina press.

Tradicionalno, u Trebinju se najviše uzgaja vinova loza i voće. Povrće se sadi pretežno za osobnu upotrebu, dok se od ratarskih kultura najviše uzgaja krompir. Posljednjih godina veliko zanimanje se pokazuje i za uzgoj ljekovitog bilja, naročito smilja.

Kopirati
Drag cursor here to close