dogovor

U sporu s Hrvatskom, BiH gubi 2,5 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2016. u 07:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina na putu je da izgubi spor vrijedan 2,5 milijuna eura, koliko od nje traži austrijska kompanija "Strabag", koja je još 2011. godine dobila posao izgradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ali nikada nije uvedena u posao.

Zanimljivo je da je "Strabag" po istoj osnovi tužio i Hrvatsku, odnosno njezino nadležno ministarstvo, međutim za razliku od BiH, Hrvati su išli na vansudsku nagodbu i "Strabagu" isplatili "svega" 535.000 eura, koje sada potražuju od BiH jer smatraju da je ona najveći krivac zbog čega austrijska kompanija poslije potpisa ugovora u roku od 180 dana nije uvedena u posao.

"Spor koji se vodi pred Međunarodnim sudom u Hagu gubimo sto posto, samo je pitanje na koji iznos će biti presuđeno. Već jedno ročište je održano i sve je ušlo u završnicu i ključno pitanje je tko je odgovoran za sve to", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Završetak spora, kako se neslužbeno doznaje, čeka i Tužiteljstvo BiH kako bi nakon što nastane šteta po državu imalo osnovu podignuti optužnice protiv određenih ljudi iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH koji su "omogućili" da BiH ostane bez oko 2,5 milijuna eura. U Tužiteljstvu BiH jučer su nam samo potvrdili da vode istragu, naglašavajući da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija. Ni u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH nisu željeli govoriti na ovu temu. Na pismeno postavljena pitanja rekli su da će odgovoriti poslije sjednice Vijeća ministara BiH, koja će biti održana sutra, a na kojoj će se naći upravo informacija o aktivnostima u arbitražnom postupku "Štrabaga" protiv Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Podsjećanja radi, na međunarodnom tenderu za izgradnju mosta preko rijeke Save kod Svilaja raspisanom 2011. godine "Strabag" je dostavio najnižu ponudu od 21 milijun eura. Nakon toga sa ovom austrijskom kompanijom potpisan je ugovor koji predviđa da će investitor u roku od 180 dana izvođača radova uvesti u posao, međutim to se nije dogodilo jer u tom trenutku nije bila osigurana sva potrebna dokumentacija, odnosno građevinske dozvole i suglasnosti. Samo dan nakon isteka tog ugovora "Strabag" podnosi tužbu tražeći nadoknadu štete, istovremeno tužeći i BiH i Hrvatsku, koje zajednički financiraju taj projekt.

"Ključno je pitanje zbog čega niko iz BiH nije tražio prolongiranje tog roka od 180 dana, iako je imao pravo na to", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Jedno od pitanja je i to je li netko i tko inzistirao da se sa "Strabagom" hitno potpisuje ugovor iako je od samog početka bilo jasno da dokumentacija neophodna za taj posao ne postoji.Nakon što je neslavno okončan posao sa "Strabagom", međunarodna komisija koja vodi projekt izgradnje mosta nekoliko mjeseci kasnije htjela je posao dodijeliti drugoplasiranom na tom tenderu, odnosno firmi "Viadukt" iz Zagreba.

Ponuda "Viadukta" tada je bila oko 25 milijuna eura, međutim Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj to nisu dozvolile, inzistirajući na tome da tender bude poništen i da bude raspisan novi, što je na kraju i urađeno. I drugi raspisani međunarodni tender završio je neslavno i pod sumnjom da je namješten, jer je posao izgradnje dobila tek trećeplasirana kompanija, odnosno "Viadukt", zbog čega su EIB i EBRD zaprijetili da će odustati od financiranja izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Treći tender za izgradnju mosta kod Svilaja je još u tijeku i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora, a kako tvrde dobro upućeni u cijeli postupak, ovaj put se može očekivati da radovi počnu, posebno iz razloga što je EU osigurala dio novca za ovaj projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close