UNDP

U projekt jačanja uloge mjesnih zajednica ušli Ljubuški, Nevesinje i Ljubinje

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2016. u 20:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani su fokus projekta 'Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH' koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a u projektu su se našle i sljedeće jedinice lokalne samouprave: Ljubuški, Nevesinje, Zenica, Ilijaš, Olovo, Rudo, Ljubinje, Trnovo RS i Pale-Prača.

Od ukupno 84 jedinice lokalne samouprave (JLS) u BiH, koje su ispunjavale uvjete za prijavu na javni poziv za učešće u ovom projektu, njih 63 su predale aplikaciju. Po okončanju ovog procesa, u ožujku ove godine, potvrđen je izbor 13 JLS za partnera projekta, te odabirom dodatnih JLS finaliziran je proces selekcije u prvoj fazi projekta.

"Općina Nevesinje je nerazvijena općina sa lošom infrastrukturom, i mislim da smo u prethodnom periodu, posljednjih šest do osam godina, uložili dosta truda u jačanje uloge mjesnih zajednica, ali zbog položaja i razuđenosti lokalnih zajednica u našoj općini bila nam je neophodna pomoć ovakvog projekta. Želim da se zahvalim UNDP-u što je prepoznao našu potrebu za razvojem lokalnih zajednica", rekao je Momčilo Šiljegović, načelnik općine Nevesinje.

Projekt je osmišljen s ciljem da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih komunalnih i socijalnih usluga, te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica (MZ) smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

"Mjesne zajednice predstavljaju teritorijalnu i administrativnu razvojnu platformu. Osnaživanje i reforma mehanizama mjesnih zajednica će dovesti do uključivanja većeg broja ljudi u procese donošenja odluka i strateškog zagovaranja. Ovakvo učešće donosi i obaveze i odgovornosti: građani će biti ohrabreni da preuzmu proaktivniju i odgovorniju ulogu u lokalnom razvoju", rekla je Regula Babler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri veleposlanstvu Švicarske u BiH (SDC).

"Imamo dovoljno vremena i sredstava da uspješno završimo sve planirane aktivnosti, a ogromna prednost ovog projekta je ta što imamo jaku podršku svih nivoa vlasti, podršku i kooperaciju entitetskih Saveza općina i gradova, te iskusan i spreman projektni tim UNDP-a, i ja sam uvjeren da ćemo ostvariti rezultate kakve i vi i mi očekujemo", istaknuo je Mario Vignjević, programski menadžer za oblast reforme javne uprave Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

Prva faza projekta kojeg podjednako sufinanciraju Vlade Švicarske i Švedske iznosi 14,3 milijuna KM, planirano je da se provede do sredine 2019. godine. U aktivnostima prve faze projekta sudjelovat će oko 120 mjesnih zajednica i 24 jedinice lokalne samouprave širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Projekat 'Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini' provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza općina i gradova.

Kopirati
Drag cursor here to close