povratak

U okviru Regionalnog stambenog programa prve kuće za Hrvate

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2016. u 13:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, na području općine Derventa, u ovoj godini bit će izgrađeno 26 stambenih jedinica za povratnike, izbjeglice i raseljene osobe hrvatske nacionalnosti.

To su prve kuće izgrađene za Hrvate u okviru Regionalnog stambenog programa, priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a uz napomenu da je pokrenuta javna nabavka za izvođenje radova, a procijenjena vrijednost je oko milijun maraka. Početak radova na izgradnji stambenih jedinica očekuje se krajem lipnja, a projekt implementira Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

''O projektu Regionalnog stambenog zbrinjavanja, za čiju realizaciju su osigurana donatorska sredstva, mnogo se pričalo, međutim, vrlo malo je urađeno, ali, mogu reći da me raduje činjenica da su se pokrenule aktivnosti na terenu i da ćemo stambeno zbrinuti bar neke od obitelji'', ističe ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš.

Naglašava da je zasad to tek nekoliko desetina objekata, a Projektom je planirano mnogo više, te da se govorilo o tisućama, što se sigurno, dinamikom kakva je sada, neće moći ispoštovati. Ministar Čordaš je dodao da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a spremno uraditi svoj dio posla i da za to ima ljudske i tehničke kapacitete, ali, svakako i želju da se pomogne ovoj najosjetljivijoj kategoriji stanovništva.

Osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, ovoj kategoriji stanovništva pomaže i kroz druge projekte koje implementira, a to su OPEC, SAF i CEB2, ali i kroz svoj Redovni program rješavanja problema povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba.

Konkretno, na području općine Derventa, u prošloj godini je, kroz Redovni program Ministarstva, u izgradnju infrastrukture i obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica uloženo 134.000 maraka, zatim oko 100.000 maraka u projekte održivog razvoja, a podržan je i rad Udruženja koja se bave ovom problematikom sa 8.000 maraka. U okviru projekata SAF i OPEC izgrađeno je devet stambenih jedinica.

Na području ove općine kroz Projekt zatvaranja kolektivnih centara putem javnih stambenih rješenja, planirana je izgradnja 50 stambenih jedinica, čija vrijednost iznosi 3.691.935.00.

Kopirati
Drag cursor here to close