Medicinski radnici

U Njemačkoj zaposleno 1.850 njegovatelja iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2016. u 13:36 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je u svibnju 2013. godine stupio na snagu Dogovor o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH na poslovima njegovatelja u SR Njemačkoj 1.850 mladih medicinskih tehničara i njegovatelja iz BiH našlo je zaposlenje u toj zemlji.

''Na poslovima njegovatelja u Njemačkoj u 2015. zaposleno je 870 radnika iz BiH. Tijekom 2013. zaposleno je 186 radnika, a u 2014. njih 566. To je ukupno 1.622 radnika, a od tog broja na projekt za zapošljavanje medicinskog osoblja Triple Win otpada 161 osoba'', kazao je na konferenciji za novinare direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Putem ove agencije u prva dva mjeseca ove godine u Njemačkoj je posao dobilo još 228 osoba.

Što se tiče Slovenije, kako je dodao Bandić, u razdoblju od tri godine uspješne suradnje Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije u provođenju Sporazuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji je ukupno zaprimljeno 4.477 oglasa za zapošljavanje 9.794 osoba. Od toga je potpisano 6.708 ugovora o radu i izdata je 5.721 radna dozvola za građane BiH.

Najtraženija zanimanja u Sloveniji bila su vozač, varioc, zidar, hidroizolater i elektroizolater.

Bandić je naveo da će Agencija za rad i zapošljavanje BiH pratiti aktivnosti na iniciranim sporazumima o zapošljavanju s Ruskom Federacijom, Republikom Turskom i Republikom Mađarskom, te sporazumu o sezonskom zapošljavanju u Republici Hrvatskoj.

Također će sudjelovati u pregovorima za zaključivanje sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o zaštiti radnika iz BiH na radu u Crnoj Gori i zaštiti radnika iz Crne Gore na radu u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close