NATO projekt

U Neumu vježbali korištenje informatičkih sustava u slučaju prirodnih nesreća

Uz teorijsku obuku za spasitelje i osoblje iz operativnih centara, predviđeno i praktično testiranje NICS sustava tijekom praktične terenske vježbe
Gospodarstvo / Flash | 24. 09. 2018. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa planom aktivnosti NATO SPS projekta ''Napredna regionalna koordinacija u nesrećama'' za 2018. godinu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u suradnji sa Federalnom upravom Civilne zaštite, u ponedjeljak je u Neumu organiziralo radionicu za korištenje NICS sustava.

Uz teorijsku obuku za spasitelje i osoblje iz operativnih centara, predviđeno i praktično testiranje NICS sustava tijekom praktične terenske vježbe. Scenarij vježbe predviđa potragu i spašavanje na vodi i pod vodom te potragu i spašavanje sa visina, uz simulaciju rada donosilaca odluka, operativnih centara i spasitelja na terenu, priopćeno je iz Ministarstva.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić naglasio je važnost upotrebe suvremenih informatičkih i komunikacijskih sustava u operacijama odgovora na prirodne ili druge nesreće te istakao da je tijekom održavanja vježbi, kao i u realnim situacijama, neophodno prvenstveno voditi računa o sigurnosti svih sudionika. U ime domaćina događaja, Općine Neum, sudionicima se obratio rukovodilac službe civilne zaštite Marko Tapalović.

Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite FBiH, na radionici sudjeluju i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i službe civilne zaštite Općine Neum.

Međunarodni karakter, kako navode, ovoj vježbi daju predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, Direktorata za izvanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Makedonije, kao institucija partnera na ovom projektu.

Kopirati
Drag cursor here to close