Veterinarski servis u BiH

U Mostaru veterinari predstavili Program kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2016. u 11:01 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta koji financira Europska unija "Tehnička pomoć u koordinaciji Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH - faza III" danas je u Mostaru upriličena "Kava s medijima" koja je bila prilika da se informira javnost o projektnim aktivnostima.

Po riječima ekspertice za odnose s javnošću spomenutog projekta Aide Prljače projekt tehničke pomoći dio je opsežnog programa potpore Europske unije veterinarskom sektoru u BiH i u suradnji s Uredom za veterinarstvo BiH, kao vodećom korisničkom institucijom ovog projekta, organizirao je seriju obuka za veterinare u BiH. Cilj projekta je usmjeren i na postizanje visoke razine zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu europskih standarda.

Osnovni cilj obuka koje su do sada održane u Sanskom Mostu, Tesliću, Ugljeviku, Fojnici i danas u Mostaru je pružanje podrške veterinarima i veterinarskim stanicama širom zemlje, kako bi kroz efikasnu implementaciju programa cijepljenja protiv bruceloze, kao i kroz implementaciju ukupnog programa mjera i nadzora bjesnila i bruceloze mogli kvalitetno obavljati svoj posao.

Po Prljačinim riječima tijekom obuka na kojim je sudjelovalo preko 120 veterinara predstavljena je epidemiološka situacija u zemlji po pitanju bjesnila i bruceloze s posebnim naglaskom na kampanju cijepljenja protiv buceloze.

U izjavi za medije viši stručni suradnik za veterinarsku epidemiologiju Ureda za veterinarstvo BiH Dženo Hadžović kazao je kako Ured za veterinarstvo BiH, kao krovna institucija za veterinarstvo u BiH ima trajni zadatak i ulogu da veterinarski servis u BiH bude stručno osposobljen i spreman da osigura brzu reakciju na pojavu bolesti životinja koje su već prisutne u zemlji ili prijeti njihova pojava uslijed pojave tih bolesti u okruženju. Po njegovim riječima u skladu sa tim, Ured izdaje naputke, instrukcije ili zabrane kao mjeru predostrožnosti kako se bolest ne bi pojavila ili, ukoliko se pojavi, kako je staviti pod kontrolu.

Govoreći o projektu njegova voditeljica Sanja Šeparović kazala je kako je projekt "Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini - Faza III" započeo u ožujku 2015. i kako će trajat 24 mjeseca. Po njenim riječima njegova svrha je pomoć institucijama BiH u uspostavi što boljeg sustava kontrole zdravlja životinja a ona se u ovom projektu uglavnom odnosi na brucelozu i bjesnoću.

''Unutar projekta i aktivnosti na postizanju ciljeva je i organizacija i provođenje obuke za različite sudionike u procesu kontrole zdravlja životinja kao što su obuke za veterinarske službe u institucijama, laboratorijske djelatnike, uzgajivače životinja, lovce i lovočuvare'' kazala je Šeparović.

Kopirati
Drag cursor here to close