Ispitivanje goriva

U Mostaru otvoren prvi bh. laboratorij za ispitivanje goriva

Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2016. u 09:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine otvorio je u Mostaru prvi Laboratorij za referentno ispitivanje motornih karakteristika tekućih goriva u našoj zemlji.

Uz podršku Vlade Republike Slovenije i njenog programa međunarodnog razvoja, Centra za međunarodnu suradnju i razvoj Slovenije (CMSR), te u suradnji sa poduzećem HERKON d.o.o. Mostar, novouspostavljena laboratorija će biti prva koja pokriva sve parametre opisane u europskim normama EN 590 za dizel goriva i EN 228 za benzinska goriva u skladu sa korespodentnom EU Direktivom 2009/30/EC.

Svečanom otvaranju prisustvovali su visoki dužnosnici i gosti iz Slovenije i BiH. U slovenskom izaslanstvu koju je predvodila Eva Štravs Podlogar, državna tajnica i zamjenica ministra za gospodarstvo i tehnologiju Republike Slovenije, bili su i Gašper Jež, direktor Centra za međunarodnu suradnju i razvoj, te doc. dr. Matjaž Godec, direktor Instituta za kovinske materijale i tehnologije iz Ljubljane, priopćeno je.

Među uzvanicama je bio i slovenski veleposlanik u BiH NJ.E. Iztok Grmek. Goste su dočekali Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, te Bernard Jovanović, direktor mostarske kompanije HERKON d.o.o.

Nakon svečanog presijecanja vrpce gostima se obratio direktor Instituta za mjeriteljstvo Zijad Džemić, koji je rekao da Institut kao samostalna državna upravna organizacija koja odgovara izravno Vijeću ministara BiH nastavlja u okviru svojih zakonom definiranih nadležnosti i u okviru svojih mogućnosti da rješava probleme i zadatke koje BiH ima na putu priključenja Europskoj zajednici, osiguravajući uvjete za provedbu pojedinih direktiva EU, da svojim djelovanjem pokušava unaprijediti kvalitetu života građana i zaštiti potrošače u BiH. Novootvoreni laboratorij je odličan primjer ovakvog rada Instituta. Naime, u BiH trenutno radi 6 akreditiranih laboratorija koje koriste aplikativne instrumente i primjenjuju indirektne metode u svrhu ispitivanja oktanskog i cetanskog broja tečnih goriva.

Do sada nije postojao laboratorij na teritoriju BiH koja raspolaže kapacitetima za provođenje najtočnijih tj. izravnih primarnih metoda.

Otvaranjem ovog laboratorija, postojeći akreditirani laboratoriji će koristiti njene usluge za referentno ispitivanje motornih karakteristika tekućih goriva u smislu sudjelovanja u interkomparacijama u BiH i van BiH, što će omogućiti provjeravanje i potvrđivanje njihovih mogućnosti, održavanje statusa akreditacije, te osigurati bolji kvalitetu pruženih usluga za sve korisnike. Jedini proizvođač tečnih goriva u BiH „Rafinerija nafte Brod“ će koristiti usluge Laboratorija za referentno ispitivanje motornih karakteristika tekućih goriva, usporedbom svojih rezultata sa referentnim koje će davati novi laboratorij, a to će značajno unaprijediti proizvodni proces i kontrolu kvaliteta proizvoda Rafinerije.

Laboratorij će u suradnji sa inspekcijskim organima biti korišten za potrebe inspekcijskog nadzora, kao i u svrhe vještačenja u sudskim sporovima, istaknuo je Džemić ovom prilikom.
Državna tajnica Eva Štravs Podlogar govoreći o važnosti suradnje dvije zemlje na ovako značajnim projektima naglasila je da se ovdje ne radi samo o financijskim sredstvima i donacijama, nego je važan i prijenos znanja i iskustva slovenskih eksperata i poduzeća iz ove prijateljske zemlje. „Dobra suradnja dvije zemlje je važna za razvoj zajedničkih projekata u budućnosti jer imamo kompatibilna gospodarstva. U 2015. slovenskih investicije u BiH bile su 460 milijuna eura, i veće su za 5% nego godinu ranije. Dok su investicije iz BiH u Sloveniju također porasle i iznosile su 32 milijuna eura u 2015. i veće su za 23% nego u 2014. godini,“ dodala je Štravs Podlogar.

O značaju nove laboratorije govorio je i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, te istaknuo da su ovo koraci ka uvođenju reda na tržištu nafte i naftnih derivata. Ali i da je ovo iskorak ka zaštiti okoliša i smanjenju zagađenje zraka. Gašper Jež, iz agencije CMSR, istakao je da su u suradnji sa Institutom za mjeriteljstvo BiH do sada opremili tri laboratorije, među kojima je i donacija za ovu u vrijednosti od 900.000 eura.

''Ovaj laboratorij će uvesti red na tržište BiH kada su u pitanju nafta i naftni derivati, ali za to je neophodno i osiguranje zakonske podloge, kao i inspekcijskih organa koji će uspostaviti taj red na tržištu BiH po EU standardima'', istaknuo je Jež.

Bernard Jovanović, direktor Herkona zahvalio se institucijama Republike Slovenije na izuzetno vrijednoj donaciji kao i Institutu za mjeriteljstvo BiH koji su prepoznali pouzdanog partnera sa kojim su realizirali ovaj projekt, te istakao da je osnovni cilj ispitivanja kvalitete goriva usporedba sa kvalitetom goriva propisanim europskim normama.

Spomenimo da potrošnja tekućih energenata, primarno benzinskih i dizel goriva, u Bosni i Hercegovini iznosi oko 1.7 milijardi litara na godišnjem nivou. Osnovni faktor kod formiranja cijene je svakako kvaliteta goriva, koji se reflektira u oktanskom, odnosno cetanskom broju koji će se sada moći izravno mjeriti.

Kopirati
Drag cursor here to close