Izgrađene zgrade

U Mostaru i Konjicu stanovi za izbjeglice i raseljene osobe

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2016. u 06:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru i Konjicu bit će izgrađene zgrade sa ukupno 58 stanova koji će biti dodijeljeni na korištenje izbjeglim i raseljenim osobama, te socijalnim kategorijama u stanju potrebe za stambenim zbrinjavanjem koje trenutno žive u kolektivnim centrima, piše Federalna.ba.

Oko 180 korisnika kolektivnih centara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji živi teškim životom u neuvjetnim prostorijama. Riječ je o izbjeglicama i raseljenim osobama koje od rata žive u na i području HNŽ-a te osobama u stanju socijalne potrebe. Rješavanje stambenog pitanja znači im priliku za novi život.

U sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja ovi ljudi će dobiti mogućnost stanovanja u socijalnim stanovima koji će biti u trajnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Korisnici će plaćati simboličnu stanarinu koja će iznositi oko jedne marke po kvadratnom metru stana. Za one koji su u stanju teške socijalne potrebe, troškove stanarine treba pokrivati centar za socijalni rad.

''U Mostaru se grade tri zgrade sa 48 stanova - dvije u Sutini, jedna u Rodoču. Jedna stambena zgrada sa 10 stanova gradi se u Konjicu te ćemo biti u poziciji da ispraznimo stambeni centar Ovčari'', pojašnjava Kemal Isaković, direktor Uprave za prognane i izbjeglice HNŽ-a.

Model socijalno neprofitnog stanovanja izvorno je namijenjen osobama koje su u teškoj socijalnoj i stambenoj situaciji.

Amer Đulić, službenik mostarskog Ureda za osobe u stanju socijalne potrebe, kazao je kako je to kasnije prošireno i na raseljene, koji su se zbog rata odlučili nastaniti u tom gradu.

Dva milijuna maraka vrijedan projekt izgradnje četiri stambene zgrade je u fazi projektovanja te do kraja godine treba biti odabran izvođač radova.

Kopirati
Drag cursor here to close