Ugrožena proizvodnja

U Makedoniji nitko ne želi biti pastir

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2016. u 11:29 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezainteresiranost, osobito među mladima, za poslove pastira traje već duže vrijeme i prijeti uništiti tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvijek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mlijeka i sireva.

Stoga država razmišlja o načinima kako prevladati taj problem i spremna je čak izdvojiti subvencije za osobe koje bi povremeno pravile društvo pastirima. Planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Plaće pastira se, inače, kreću od 400 do 500 eura. Nitko, međutim, ne želi biti pastir, što poljoprivrednike dovodi u nezgodnu situaciju pa moraju, čak, da smanjuju broj grla. Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

"Ovakvo stanje traje duže i prijeti da uništi tradicionalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mljekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih poduzeća koja postoje u ovom području", upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji posjeduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim riječima, nitko ne želi sjediti u planini za 500 eura pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

"Situacija bi se mogla poboljšati ako se bude radilo na infrastrukturi do planinskih pašnjaka, koji su praktički odsječeni od civilizacije.

Struje ima rijetko, a gotovo sva sela su napuštena", priča Sofronievski i dodaje da se pritom mora provoditi i obuka za pastira.

Zato su, kaže, u suradnji s Ministarstvom prosvjete dogovorili uvođenje modela obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mjesec dana na planini gdje će imati osigurano spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

Mome Mladenovski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razloge za pad broja stoke vidi u niskoj profitabilnosti, nedostatak infrastrukture, struje i interneta na planinskim pašnjacima.

Mladenovski stoga predlaže da država osigura subvencije za ljude koji bi "pravili društvo" pastirima u planini.
Njihov zadatak bi bio da izvjesno vrijeme provode s pastirima.

"Više od 400 makedonskih sela su bez stanovnika ili ih ima po dvoje troje, a broj ovaca se za 30 godina smanjio za jednu trećinu", zaključio Mladenovski, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close