Dogovoreno

Do svibnja proizvodnja Sputnika u Srbiji

Proizvodnja cjepiva bit će započeta do maja u pogonima Instituta "Torlak", koji je nacionalni proizvođač cjepiva u Srbiji
Gospodarstvo / Flash | 25. 03. 2021. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i Institut za virusologiju, cjepiva i serume "Torlak" objavili su danas da je postignut sporazum o proizvodnji prve svjetske registriranog cijepiva protiv koronavirusa Sputnik V u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju ureda ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj navedeno je da će Srbija postati prva država u južnoj Europi koja će proizvesti Sputnik V, a cjepivo bi mogla izvoziti i u druge zemlje regije u kasnijim fazama.

Proizvodnja cjepiva bit će započeta do svibnja u pogonima Instituta "Torlak", koji je nacionalni proizvođač cjepiva u Srbiji i zdravstvene ustanove u zemlji snabdjeva cjepivima za obvezni program imunizacije.

Prva isporuka spomenutog cjepiva stigla je u Srbiju 30. prosinca 2020. godine, dok je cijepljenje njom počelo 6. siječnja.

Izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitriev podsjetio je na to da je Srbija među prvim zemljama na svijetu odobrila Sputnik V i koristila je za zaštitu stanovništva od koronavirusa.

On je ocijenio da će proizvodnja ruskog cjepiva u Srbiji omogućiti lakšu logistiku, a također će pomoći da se ubrza program imunizacije u zemlji.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsjednik Međuvladinog komiteta za suradnju s Rusijom Nenad Popović iskazao je zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Vladi te zemlje i Ruskom fondu za direktna ulaganja na podršci u očuvanju zdravlja i života ljudi u Srbiji.

Prema njegovim riječima, proizvodnja ovog cjepiva na "Torlaku" osnažit će kapacitete zemlje u borbi s pandemijom koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ovog cjepiva u regiji južne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close