Leviathan

Novi rekord: U Luku Ploče uplovljava najveći brod u njenoj povijesti

Kako su pojasnili u priopćenju, taj brod spada pod brodove "capesize" veličine za rasute terete, dolazi iz Australije, točnije Luke Hay Point, rotacijom Hay Point - Singapur - Suez - Ploče.
Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2021. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luka Ploče u petak je najavila kako će u subotu u tu luku uploviti najveći brod za rasute terete u njenoj povijesit - brod Leviathan koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, ima nosivost 182.511 tona, dug je 292 metra i širok 45 metara.

Kako su pojasnili u priopćenju, taj brod spada pod brodove "capesize" veličine za rasute terete, dolazi iz Australije, točnije Luke Hay Point, rotacijom Hay Point - Singapur - Suez - Ploče.

Leviathan je putovanje iz Australije za Ploče započeo 17. svibnja ove godine, a dolazak u Ploče planiran je danas u 17 sati. Brod stiže sa 165.006 tona ugljena te mu je gaz oko 17,3 metara. Prilikom vezivanja, morat će se poštovati preporuke Lučke kapetanije Ploče te će brod koristiti četiri remorkera za asistenciju, usluge dva peljara i uplovljavanje će biti isključivo za vrijeme srednje visoke vode, napomenuli su iz Luke Ploče.

Podsjetili su i da su u veljači ove godine otvaranje novoga terminala za rasute terete obilježili dolaskom do tada najvećeg broda u povijesti luke, Orient Cavaliera, koji spada u brodove "baby capesize" veličine za rasute terete, čija je nosivost 110.813 tona, dug je 255 metra i širok 43 metra.

Sutrašnjim uplovljavanjem taj rekord će biti oboren.

Inače, prema podacima iz nekonsolidiranog financijskog izvještaja, preko Luke Ploče u prvom je tromjesečju ove godine ostvaren promet od 780.564 tona robe, što je porast od 42 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Luka Ploče je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 4,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani poslovala s neto gubitkom od 3,5 milijuna kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close