Skupština HNŽ

U Hercegovini za ometanje rada inspektora kazne do 3.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2017. u 09:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština HNŽ-a jučer je usvojila nacrt Zakona o prosvjetnoj inspekciji u HNŽ-u, piše Večernji list BiH. Inspektor obavlja poslove inspekcijskoga nadzora nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se regulira područje odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja, posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja, ustanovama koje provode obrazovanje odraslih i visokoškolskim ustanovama na prostoru županije.

U opisu njihova posla je više od 25 nadležnosti. Od provjera udžbenika do pitanja ocjenjivanja i normi zaposlenika u prosvjeti. U slučaju kada inspektor utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, može počinitelju izdati prekršajni nalog ili protiv odgovorne osobe podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnoga postupka.

Zanimljivo je kako žalba na odluku inspektora ne odgađa primjenu odluke, a spor se rješava pred lokalnim upravnim sudom. Zakon je odredio i kazne u slučaju da se rad i odluke inspektora ometaju ili ne poštuju. Pravna osoba koja onemogući inspekcijski nadzor bit će kažnjena kaznom u visini od 3.000 KM. Odgovorna osoba u pravnom subjektu, prema odredbama zakona, bit će kažnjena s 1000 KM. .

''Novčanom kaznom od 100 do 500 KM bit će kažnjen i zaposlenik pojedinac u pravnoj osobi ako svojim postupcima i radnjama onemogući inspektora u obavljanju nadzora iz područja njegova rada'', stoji u zakonu, prenosi Vecernji.ba.

Zakon je predvidio i kazne za inspektore ako prekorače svoje ovlasti. U tom slučaju pokreće se disciplinski postupak sukladno odredbama Zakona o državnoj službi.

Zakon je odredio i kako se rokovi koje odrede inspektori za provedbu donesenih odluka moraju strogo provoditi. U iznimnim slučajevima inspektor može donijeti odluku i usmeno te narediti izvršenje odluke kada je riječ o poduzimanju iznimno žurnih mjera u cilju otklanjanja neposredne opasnosti za život i zdravlje ljudi i imovine u ustanovi.

Na svaku odluku postoji i mogućnost žalbe u roku od osam dana. Ako inspektor tijekom nadzora ne nađe povredu zakona ili drugog propisa, zaključkom će obustaviti vođenje daljnjeg postupka.

Ističe se kako je novi prijedlog zakona precizniji u određenim dijelovima i kako će inspektori sada još učinkovitije raditi.

Kopirati
Drag cursor here to close