Stagnacija u proizvodnji

U Federaciji se od povrća najmanje sadi grah, a od voća breskve

Gospodarstvo / Flash | 13. 08. 2016. u 07:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je riječ o proizvodnji, BiH se nalazi među deset najvećih svjetskih proizvođača malina, dok je po proizvodnji šljiva na 15. mjestu, navodi se u dokumentu o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH.

U dokumentu je prikazana i proizvodnja voća i povrća u razdoblju od 2010. do 2014. godine.

Prema pokazateljima, u FBiH je proizvedeno u četiri promatrane godine manje krumpira za 473 hektara. Proizvodnja crnog luka je porasla za 189 hektara, graha je smanjena za 894 hektara, kupusa također manja za 724 hektara, dok je proizvodnja rajčice porasla za 63 hektara.?

Kada je riječ o proizvodnji voća u četverogodišnjem razdoblju, stabala breskve bilo je manje za oko 3 milijuna, jabuka je bilo više za oko 6 milijuna, krušaka više za gotovo dva milijuna, šljiva manje za 24.000, dok je proizvodnja trešanja povećana za 7 milijuna stabala, piše Akta.ba.

Na nedavno održanoj tematskoj sjednici Vlada FBiH prihvatila je informaciju o stanju u području poljoprivrede te usvojila više zaključaka koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede. Jasno su definirane aktivnosti i njihovi nositelji, izvori financiranja, način realizacije i rokovi. U toj informaciji i dokumentu o stanju u poljoprivredi u FBiH je, među ostalim, navedeno kako je udio kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost u odnosu na ukupan broj kućanstava u FBiH 30, 31 posto, 34,27 u RS-u, dok je u Distriktu Brčko 17,57 posto.

Prema podacima koji su prikazani u dokumentu, vidljivo je kako u posljednjih pet godina proizvodnja u poljoprivredi FBiH uglavnom stagnira, što nije dobro, jer se zadržava negativan vanjskotrgovinski balans, a na bh. tržištu domaći proizvodi vrlo sporo zamjenjuju uvozne.

Zbog toga su i osmišljene strateške aktivnosti i smjernice kako bi se oživjela poljoprivreda i povećao izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close