''Drvo, arhitektura i dizajn''

U drvoprerađivačkom sektoru veći izvoz nego uvoz

Zadnjih godina, kako je dodao, BiH je posebno napravila iskorak u proizvodnji dizajniranih proizvoda od punog drveta koji postižu dobre rezultate ne samo u Austriji nego i u cijeloj Europi.
Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2019. u 11:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslovni forum gospodarstvenika Bosne i Hercegovine i Austrije o temi ''Drvo, arhitektura i dizajn'' okupio je danas u Sarajevu dizajnere, arhitekte i proizvođače s ciljem unapređenja suradnje dvije države u  drvoprerađivačkom sektoru. 

Direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH Enes Ališković je kazao da BiH s Austrijom ostvaruje značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu i da je to jedna od rijetkih zemalja s kojom imamo suficit. 

''U protekloj godini razmjena između dvije zemlje je iznosila oko dvije milijarde KM, od čega se više od milijardu i 32 milijuna KM odnosi na izvoz BiH, dok je 988 milijuna KM uvoz iz Austrije. Kada  je riječ o drvoprerađivačkom sektoru, s Austrijom ostvarujemo pozitivne rezultate i u tom segmentu imamo veći izvoz nego uvoz'', istakao je Ališković. 

Cilj poslovnog foruma, po njegovim riječima, jeste da se u drvoprerađivačkom sektoru zajednički, udruživanjem arhitekata, dizajnera i proizvođača dvije zemlje suradnja dovede na višu razinu. 

Zadnjih godina, kako je dodao, BiH je posebno napravila iskorak u proizvodnji dizajniranih proizvoda od punog drveta koji postižu dobre rezultate ne samo u Austriji nego i u cijeloj Europi. 

''Naš cilj je da takve vrste proizvoda koji imaju višu dodanu vrijednost budu integrirani u uređenje hotela i sličnih objekata, ne samo na našem, nego i ne europskom tržištu'', kazao je Ališković. 

Drvni klaster Štajerske, čije je sjedište u Grazu, okuplja oko 150 firmi iz oblasti šumarstva i drvne industrije, uključujući i eksperte koji se bave drvnom gradnjom. 

Predstavnica tog klastera Višnja Košćak je kazala da je Austrija predvodnik kada je riječ o modernoj gradnji drvom, ne samo na razini Europe, nego i globalno. Dodala je da i BiH i Austrija raspolažu značajnim šumskim bogatstvom koje predstavlja jedan od najvrjednijih resursa, a što se tiče kadrova i drvoobrađivača BiH i Austrija imaju najbolje eksperte, koji osim znanja i vještina imaju ljubav i tradiciju gradnje drvom i prerade drvnih proizvoda. 

''Želimo pričati o drvetu u konstruktivnom smislu, arhitekturi i pokazati visokotehnološke mogućnosti koje daje drvo u izgradnji visokih stambenih zgrada, sportskih i turističkih objekata, te uvezati arhitekte iz BiH i Austrije, ali kompanije da bi mogli ponuditi takve proizvode'', istakla je Košćak.   

Drvni klasteri, po njenim riječima, odličan su instrument za uvezivanje i pomoć firmama prilikom inovacija i nastupa na inostranim tržištu. 

Dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Salih Teskeredžić je kazao da su  mnoge naše kompanije, oslanjajući se na tradiciju rada s drvetom, postigle izuzetne rezultate na europskoj sceni kada se radi o dizajniranom namještaju. 

''Principijelno moj stav je da treba razvijati vještine, a ne samo se oslanjati na  prirodne resurse koji su svugdje ograničeni'', naveo je Teskeredžić. 

Poslovni forum BiH i Austrije o temi „Drvo, arhitektura i dizajn“ organizirala je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u okviru Europske preduzetničke mreže, u suradnji s Centrom za internacionalizaciju i Drvnim klasterom Štajerske.  

Kopirati
Drag cursor here to close