Muke po Splićanima

U doba Ultre i adventa u Splitu se udvostruči prodaja čepića za uši

U lokalnim ljekarnama, drogerijama i trgovačkim centrima najbolje se prodaju pjenasti čepići za uši.
Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2019. u 08:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Buka

Posljednjih godina na splitskom tržištu se udvostručila prodaja čepića za uši, a razlog je sve veća buka, posebice u središtu grada tijekom ljetnih mjeseci i adventa, koja remeti san stanovnika.

U lokalnim ljekarnama, drogerijama i trgovačkim centrima najbolje se prodaju pjenasti čepići za uši.

Koncerti na otvorenom

Prodaju se i drugačije vrste čepića za uši te oni jednokratni. Splitski nabavljači vrlo dobro znaju da čepića za uši protiv buke treba biti dovoljno u ljetnim mjesecima i u prosincu, kada gradskim središtem odjekuje glazba i još glasniji prolaznici.

Prodavači kažu da najviše čepića za uši prodaju prije i tijekom Ultre te za vrijeme održavanja koncerata na otvorenome i u adventu.

Samoinicijativno su istražili tržište pa su tijekom razgovora s kupcima otkrili da čak u 99 posto slučajeva uzimaju čepiće za uši zbog buke. Jednako dobro se prodaju spužvasti i silikonski čepići. Kupci su uglavnom Splićani koji stanuju u užem središtu grada, na Dobrome, Skalicama, Spinutu, Bačvicama i Lovretu, a manje je onih koji su u gradu pod Marjanom gosti.

Lagan san

I stari i mladi kupci žale se na buku iz ugostiteljskih objekata u blizini stambenih zgrada, kuća ili apartmana, a čepiće uzimaju za cijelu obitelj.

Iako tržište nudi i skuplju verziju - slušalice za spavanje i protiv buke, koje sadržavaju i opcije sa šumom mora, cvrkutom ptica i drugim prirodnim zvukovima, kupci najčešće uzimaju spužvaste ili silikonske čepiće.

U jednoj specijaliziranoj prodavaonici za zaštitu sluha kažu da pri duljem izlaganju buci iznad 85 decibela ljudi riskiraju zdravstvene posljedice, a za trajno oštećenje sluha dovoljan je jedan bučan događaj od 140 decibela.

Zato svim građanima kojima buka smeta preporučuju da za lagan san i očuvanje zdravlja svakako osiguraju svoj par čepića za uši, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close