Usvajanje zakona

U BiH europski zakon o pranju novca

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2016. u 11:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, s ciljem njegovog harmoniziranja sa standardima i preporukama Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca - FATF.

Riječ je o Prijedlogu zakona koji nosi oznaku "E", kao svojevrsnom potvrdom usklađivanja s legislativom Europske unije u ovoj oblasti.

Uz proširenje definicije terorističke organizacije, ovim izmjenama i dopunama se, između ostalog, otklanjaju nedostaci u oblasti prijenosa novca i novčanih instrumenata preko granice te se jasnije definira način i sredstva dostavljanja podataka FOO-u. 

Ministarstvo sigurnosti dostavit će Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama sa sjednice Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. 

Financiranje terorizma

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva sigurnosti o potrebi izrade procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH radi sagledavanja mogućnosti za efikasno angažiranje raspoloživih financijskih, tehničkih i ljudskih resursa u borbi protiv financijskog kriminala.

Procjena prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH, u skladu s Prvom preporukom FATF-a, predstavlja sveobuhvatan proces prikupljanja i analize relevantnih podataka kako bi se procijenio stupanj izloženosti pojedinačnih sektora pranju novca i financiranju terorizma.

Ministarstvo sigurnosti će za njenu izradu pribaviti neophodnu suglasnost entitetskih vlada i Brčko Distrikta BiH, te će Vijeću ministara BiH predložiti članove radne grupe za izradu procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH.

Za izradu procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH, po dobivanju  suglasnosti entiteta, bit će zatražena tehnička pomoć Svjetske banke, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

BiH unapređuje sigurnost za odlaganje radioaktivnog otpada

Vijeće ministara BiH odobrilo je Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da poduzme sve neophodne mjere i radnje radi uspostavljanja privremenog centralnog skladišta radioaktivnog otpada u BiH koje bi se realiziralo uz pomoć misije EUFOR-a, a pod nadzorom i kontrolom Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Agencija će provesti sve potrebne stručne procedure za njegovo otvaranje u skladu sa zakonskom regulativom, uključujući sigurno prikupljanje, prijevoz i skladištenje radioaktivnog otpada.

Na ovaj način bit će reducirana privremena skladišta na različitim lokacijama u BiH te izvršen  siguran prijevoz otpada na jednu lokaciju koju će kontrolirati Državna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost uz ekspertsku pomoć EUFOR-a, čime BiH unapređuje sigurnost u ovoj oblasti.

Riječ je, između ostalog, o skladištenju radioaktivnih gromobrana, preostalih opasnih  materijala u firmama koje više ne rade te vojnog otpada, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close