Kongres

U Beču veliko okupljanje Hrvata iz Austrije: Odaslat će se poruke zajedništva i jedinstva

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, skup kojemu je cilj okupljanje i zajedništvo svih Hrvata u toj zemlji, upriličit će se u četvrtak, 5. prosinca, u reprezentativnom prostoru Austria Center Vienna u Beču.
Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2019. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, skup kojemu je cilj okupljanje i zajedništvo svih Hrvata u toj zemlji, upriličit će se u četvrtak, 5. prosinca, u reprezentativnom prostoru Austria Center Vienna u Beču.

Organizator ovoga skupa je udruga Hrvatski dom Beč a u njegovu radu sudjelovat će brojni predstavnici iz Austrije, Hrvatske i BiH. Osim panel rasprava, predviđen je bogat kulturno-zabavni program u kojem će se predstaviti kulturno-umjetnička društva, a predviđen je i nastup renomiranih glazbenika, pjevača i svirača. Posebni gosti večeri su legendarni Zlatni dukati, koji sada djeluju pod nazivom Najbolji hrvatski tamburaši.

Kako je naveo organizator u pozivu, cilj Kongresa je zajedništvo i jedinstvo Hrvata u Austriji, predstavljanje hrvatskih udruga u Austriji, kao i inicijative o izgradnji ustanove Hrvatski dom.

''Intenzivno radimo da ostvarimo što je čežnja svih Hrvata u Austriji već skoro 30 godina. To je Hrvatski dom i taj ćemo projekt sigurno realizirati'', kazao je Andrej Lucić, predsjednik udruge Hrvatski dom Beč.

Hrvatski dom je dobio potporu kod austrijskih, ali i hrvatskih institucija, te će tako među sudionicima Kongresa biti i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Skup je otvorenog karaktera i ulaz je besplatan. Uoči skupa, u 17:30 sati bit će upriličena konferencija za medije, a sam skup na adresi Bruno Kreisky Platz 1, 1220 Beč počet će u 18 sati, navode organizatori.

Inače, cilj udruge Hrvatski dom Beč je djelovanje na tako potrebnom hrvatskom zajedništvu značajne hrvatske zajednice u Austriji te u njezinu međusobnom povezivanju kao i onom s matičnom domovinom, Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma.

Prema službenim podacima austrijskih institucija, u toj zemlji živi 80 tisuća državljana Hrvatske, a taj broj se penje na brojku od oko 150.000 ako se uzmu u obzir Hrvati s austrijskim i drugim državljanstvom te gradišćanski Hrvati.

Kopirati
Drag cursor here to close