Pandemija

U Baškoj Vodi plaže skoro prazne, cijene u restoranima na razini prošlosezonskih

U Baškoj Vodi može se primijetiti nešto veći broj turista nego je to bilo prošlog vikenda, no još uvijek nema posjećenosti tipične za ovo doba godine.
Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2020. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa u brojnim zemljama je ponajviše pogodila turizam, tako i u Hrvatskoj. Baška Voda, jedno od najpopularnijih mjesta na Makarskoj rivijeri, inače je u drugoj polovici lipnja preplavljena turistima, no u ovom trenutku plaže u Baškoj Vodi daleko su od punih, javlja Anadolu Agency (AA).

U Baškoj Vodi može se primijetiti nešto veći broj turista nego je to bilo prošlog vikenda, no još uvijek nema posjećenosti tipične za ovo doba godine.

Značajan dio radnji i objekata je još uvijek zatvoren, a ono što je svakako zanimljivo jeste da su cijene u restoranima, kafićima i drugim uslužnim djelatnostima na razini prošlosezonskih.

Ulazak u Hrvatsku

Stranim državljanima, što važi i za državljane Bosne i Hercegovine, dozvoljen je ulazak u Hrvatsku ako pokažu dokaz o rezervaciji smještaja.

Kako su ranije naveli iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske u ovu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti.

Kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i skratilo vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, iz MUP-a Hrvatske preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci, naveli su iz MUP-a Hrvatske.

Pad broja turista

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tijekom svibnja 2020. zabilježena su 44.984 dolaska stranih turista, što je pad od čak 96,8 posto u odnosu na svibanj 2019. godine. Ostvareno je 41.429 dolazaka domaćih gostiju, a riječ je o padu od 81,7 posto, u odnosu na prošlu godinu.

Broj noćenja stranih turista u svibnju ove godine je iznosio 230.665 (pad od 95,4 posto) dok su domaći turisti ostvarili 293.520 noćenja (pad od 62,1 posto). Ukupni turistički promet (strani i domaći turisti), u maju je iznosio 86.413 dolazaka (pad od 94,8 posto) i 524.185 noćenja (pad od 90,7 posto).

Kopirati
Drag cursor here to close