Cijene dionica

U Aziji pali burzovni indeksi, Kina povećala kamate

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2017. u 09:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je u 7.00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,5 posto.

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7 sati bio u minusu 0,3 posto, skliznuvši s najvišeg nivoa u tri mjeseca.

Kineska središnja banka iznenadila je globalna financijska tržišta u petak, podigavši kamatne stope na kratkoročne pozajmice prvog radnog dana nakon dugih praznika, što je još jedan znak da se polako kreće prema čvršćoj monetarnoj politici kako se gospodarstvo stabilizira.

Narodna banka Kine objavila je da je podigla repo kamatne stope za 0,10 postotnih bodova, a analitičari ocjenjuju kako povećanjem tih kamata, prvi put od 2011., želi usporiti presnažan rast dugova kineskih kompanija.

Analitičari smatraju da je namjera monetarnih vlasti povećanje tečaj juana, nakon rekordnog odljeva kapitala. Institut za međunarodne financije procjenjuje da je odljev kapitala iz Kine prošle godine dosegao rekordnih 725 milijardi dolara.

Potez Kine nije došao u dobro vrijeme za tržišta kapitala jer je posljednjih tjedana smanjen entuzijazam povezan s politikama američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Od kada je Trump pobijedio na izborima cijene dionica su snažno rasle zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, labavljenju regulacija i povećanju fiskalne potrošnje, ali je posljednjih tjedana uspon tržišta zaustavljen jer je Trump zauzeo čvrsta stajališta po pitanju imigracije, trgovine i međunarodnih odnosa.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD-u, koji obično znatno utječu na smjer tržišta jer ti pokazatelji utječu i na odluke američke središnje banke o kamatama.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte zbog špekulacija da bi SAD mogao uvesti nove sankcije Iranu, što najavljuje nove geopolitičke napetosti između tih dviju država.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,8 posto, na 56,77 dolara, nakon što je jučer pala za 24 centa.

Na valutnim tržištima dolar se ponešto oporavio, nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene Trumpove politike utjecati na američku valutu.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 112,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0755 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0790 dolara.

Unatoč blagom oporavku, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se nedaleko od najnižih nivoa od polovice studenog i znatno ispod najvišeg nivoa u 14 godina od 103,82 boda koji je dosegao 3. siječnja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close