širenje pasmine

U Austriji kreće uzgoj bosanskog brdskog konja

Gospodarstvo / Flash | 15. 02. 2017. u 09:10 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i vlasnik ergele "Planido" Anton Dolinšek početkom ožujka će jednom ljubitelju ove pasmine u Austriji odvesti dvije rasplodne kobile pa će time i u Austriji započeti selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja, potvrđeno je Feni iz tog udruženja.

„Početak uzgoja bosanskog brdskog konja u Austriji je jako značajan prvenstveno zbog popularizacije pasmine, ali isto tako i zbog stvaranja dobrih uslova za dalje povećanje brojnosti pasmine“ kazao je Feni član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, odnosno predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga.

Dodao je da je "u najavi još jedan uzgajivač iz iste države", te da "ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj nema konja ove pasmine za prodaju".

Žiga je naglasio da je "Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja od kraja prošle godine dobilo pet novih članova - uzgajivača iz Srbije koji su ozbiljno pristupili selektivnom uzgoju te pasmine konja".

Novi uzgajivači su: Mladen Čobić - Čenej, Željko Vujanović - Kragujevac, Arsen Andrić - Niš, Dragan Nikolov - Dimitrovgrad i Dragan Jekić - Šabac.

„Oni su prikupili pedigrirane konje s Borika koji su na razne načine dospjeli u Srbiju i tako pojedinačno započeli s uzgojem, da bi u drugoj polovini prošle godine, pristupili Udruženju i prihvatili Uzgojni program i Statut Udruženja. Oni sada imaju u posjedu dvije linije pastuha (Barut i Miško) i pet rodova kobila (Iskra, Morina, Vidra, Zorka i Una) što je sasvim dovoljno za dalji selektivni uzgoj“ naglasio je Žiga.

Istaknuo je da se "na ovaj način uzgoj bosanskog brdskog konja proširuje, ne samo u okvirima Europske unije nego i na prostoru bivše Jugoslavije, čemu Udruženje teži od samog osnivanja".

U Sloveniji je u siječnju objavljena još jedna knjiga o bosanskom brdskom konju pod nazivom "Matična knjiga bosanskog brdskog konja". Autori knjige su: Matjaž Mesarič, Anton Dolinšek i Enver Žiga.

„Radi se o stručnoj knjizi u kojoj su sadržani matični podaci za sva grla bosanskog brdskog konja koja trenutno postoje u ergelama u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj, kao i kod manjih uzgajivača u tim državama i u Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Tekstualni dio knjige je na bosanskom, slovenskom i engleskom jeziku, dok je tabelarni dio na bosanskom i engleskom jeziku“ pojasnio je Žiga.

U knjizi se nalazi veliki broj kvalitetnih fotografija rasplodnih pastuha i kobila koji na najbolji način pokazuju raskošnu ljepotu ove pasmine i njene eksterijerne karakteristike.

„S obzirom na to da je Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja krajem prošle godine dobilo status priznate uzgojne organizacije, što važi za cijelu EU, prvi put smo bili u situaciji da možemo napraviti i verificirati Uzgojni program, baziran na stručnom znanju i dosadašnjim iskustvima u uzgoju. Taj program je također prezentiran u knjizi- napomenuo je Žiga.

Knjiga ima 282 stranice i namijenjena je prvenstveno uzgajivačima i ljubiteljima ove pasmine, a predstavlja i dragocjen izvor podataka za istraživače i naučne radnike koji će se baviti ovom materijom

Kopirati
Drag cursor here to close