Ministar obrane Hulusi Akar

Turska se ne distancira od NATO-a kupovinom ruskog sistema S-400

Turska i Sjedinjene Države, NATO saveznice, u sporu su oko namjera Ankare da kupi ruski sustav S-400
Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2019. u 14:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Turska se ne distancira od NATO saveza kupovinom ruskog raketnog sustava S-400, izjavio je u petak turski ministar obrane Hulusi Akar, dodajući da Ankara ne bi trebala biti isključena iz projekta nabavke američkih borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskih sustava. 

Turska i Sjedinjene Države, NATO saveznice, u sporu su oko namjera Ankare da kupi ruski sustav S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan sa sistemima NATO-a i da bi mogao biti prijetnja borbenim avionima Lockheed Martin F-35, čiji je Turska potencijalni kupac i partner u proizvodnji. 

U intervjuu za emitera programa NTV, Akar je izjavio da bi isključivanje Turske iz projekta F-35 stavilo "veoma teško breme" na ostale partnere u projektu. 

- Nema klauzule koja navodi "vi ćete biti isključeni iz ovog partnerstva ukoliko kupite S-400". Naše isključivanje iz prostog razloga što to želi druga zemlja neće biti u skladu s pravdom, pravom ili zakonom. To se ne bi trebalo desiti - kazao je Akar. 

 On je izjavio da Turska pokušava objasniti Sjedinjenim Državama i ostalim partnerima u projektu F-35 da sustav S-400 neće predstavljati prijetnju borbenim avionima i dodao je da je Ankara poduzela mjere kako bi to spriječila, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close