Naša posla

Turizam u BiH neiskorišten, a priroda nezaštićena

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2017. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, 20. 6. 2017. godine, održana je konferencija o inicijativi i regionalnom programu održivog razvoja i odgovornog turizma Via Dinarica.

Ovaj događaj je bio prvo službeno predstavljanje i ulazak Via Dinarice ''na velika vrata'' u europske institucije, a uslijedio je nakon što je ova inicijativa nedavno prepoznata kao jedna od najboljih u svijetu, u magazinu National Geographic Traveller.

Inicijator i organizator konferencije je bio zastupnik Hrvatske u Europskom parlamentu Davor Škrlec, a suorganizator Udruga Via Dinarica Croatia. Iz izlaganja predstavnika Ministarstva turizma Republike Hrvatske, zaštićenih područja RH, Zajednice obiteljskog turizma, HGSS-a te predstavnika organizacija Zemlja Dinarika i Via Dinarica Croatia, zaključeno je da je Via Dinarica već prepoznatljiv brand u turizmu, za čiji razvoj postoje izuzetni potencijali, te da je neophodna i podrška, prije svega, europskih institucija.

Konferenciji je prethodila izložba fotografija s planinarskih staza Via Dinarica, a organizirana je i degustacija domaćih proizvoda, te je prikazana i narodna nošnja s Dinarida. Nakon konferencije, prezentacija Via Dinarica inicijative je upriličena i u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Beuxellesu.

Bosnu i Hercegovinu su na ovoj konferenciji predstavljali Kenan Muftić, tehnički savjetnik na projektu i Olja Latinović, predsjednica nevladine organizacije Zemlja Dinarika, koja je vodeći partner za inicijativu Via Dinarica u toj zemlji.

Najviše razvojnih projekata implementirano je u BiH, koja je geografski i organizacijski u centru Via Dinarica inicijative. Ipak, u usporedbi sa susjednim državama, turistički potencijali BiH su slabo iskorišteni, a zaštita prirode na vrlo niskoj razini.

''Stoga Via Dinarica predstavlja svojevrsni okidač za pokretanje razvoja, posebno u BiH, te omogućuje bolju konkurentnost zemlje kao turističke destinacije, ali i aktivnije sudjelovanje u prekograničnim razvojnim projektima'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close