Rast posjeta

Hercegovina: Turistima se sve više nudi domaće

Inače, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u razdoblju siječanj-prosinac 2017. godine HNŽ je posjetilo 270.810 turista koji su ostvarili 553.847 noćenja, dok se broj turista koji dolaze na izlete u HNŽ i ne evidentira.
Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2018. u 13:56 Ma.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na osnovu dosadašnjih pokazatelja za prva četiri mjeseca, smatramo da će i ova godina biti uspješna i da će se ostvariti rast kako dolazaka tako i noćenja za 10-15 % u odnosu na prethodnu godinu'', rekao je viši stručni suradnik Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ramiz Bašić za Bljesak.info.

Inače, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u razdoblju siječanj-prosinac 2017. godine HNŽ je posjetilo 270.810 turista koji su ostvarili  553.847 noćenja, dok se broj turista koji dolaze na izlete u HNŽ i ne evidentira.

''TZ HNŽ procjenjuje da je službenim statističkim podacima obuhvaćeno tek oko 30-40% od ukupno ostvarenog broja dolazaka i noćenja turista na području HNK, dok se jednodnevni turistički posjeti uopće ne evidentiraju niti postoje službene procjene njihovog broja. Ukoliko se ova procjena uzme kao vjerodostojna, onda se može zaključiti da se na području HNŽ godišnje ostvari između 1-1,5 milijuna turističkih noćenja'', rekao je Bašić za Bljesak.info.

 Domaće smokve / Foto: Bljesak.info

Bašić tvrdi da se u posljednjih pet godina broj turističkih dolazaka na području HNŽ-a povećao za 97% dok se broj noćenja turista povećao za 83%. Broj dolazaka turista u zadnjih pet godina rastao je po prosječnoj godišnjoj stopi od 17% dok je broj noćenja turista rastao nešto sporije (godišnja stopa od 16%).

Tijekom ove godine našu županiju će posjećivati turisti iz zemalja kao i do sada, a to su gosti iz Hrvatske, Turske, Ujedinjenih arapskih emirata, Saudijske Arabije, zatim iz srednjeeuropskih i zapadno europskih zemalja te prekooceanskih zemalja Južne Koreje, Malezije, Japana i druge.

 Kanu na Trebišatu / Foto: Bljesak.info

HNŽ tako nudi turistički sadržaj koji je prepoznat širom svijeta, a to su Stari grad u Mostaru, Međugorje, Neum, Blagaj, Počitelj, parkovi prirode Hutovo blato i Blidinje, Konjic uz rafting, špilja Vjetrenica, Mogorjelo, stećke na Radimlji te izletište Rujište. Novitet koji se posljednjih godina nastoji nuditi turistima je agro-turizam.

''Kao novi turistički proizvod možemo navesti ponudu sve popularnijeg smještaja u domaćinstvima, odnosno u ruralnom turizmu. Gosti smješteni u tim domaćinstvima mogu probati tradicionalna hercegovačka jela spravljena od tipičnih domaćih poljoprivrednih i stočarskih proizvoda kao što su: meso ispod sača, domaći kruh, salate od poljoprivrednih proizvoda iz svog vrta, razne vrste sireva, pršuti, morska i riječna riba, domaća vina i sokovi, i slično'', rekao je Bašić iz TZ HNŽ-a za Bljesak.info.

Inače, HN županija tako nudi smještaj u 15.500 soba koje raspolažu sa cca 35.000 ležajeva.

Hercegovinu, već od travnja, posjećuje velik broj turista u grupama.

Kopirati
Drag cursor here to close