Novi izvor financiranja

Turisti će u Sloveniji uz boravišnu plaćati i promidžbenu pristojbu

Za taj je zakon u parlamentu glasovala većina slovenskih zastupnika, dok ih se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo smanjiti turističku konkurentnost u odnosu na susjedne države.
Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2018. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistički boravak u Sloveniji po novomu će biti nešto skuplji jer će se turistima uz boravišnu pristojbu naplaćivati i promidžbena koja može iznositi četvrtinu boravišne pristojbe, pa će za obje te pristojbe trebati izdvojiti najviše 3,125 eura po danu.

Naime, slovenski je parlament prošli tjedan prihvatio zakon o promicanju razvoja turizma, kojim je uvedena i promidžbena pristojba, piše Hina.

3,125 eura po danu

Određivanje osnovne turističke pristojbe i dalje ostaje u nadležnosti lokalnih jedinica, općina, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 eura na 2,50 eura, dok promidžbena pristojba može iznositi najviše 25 posto turističke, odnosno najviše 0,625 eura po danu.

Tako bi turistička i promidžbena pristojba gosta mogli koštati ukupno najviše 3,125 eura po danu.

Za taj je zakon u parlamentu glasovala većina slovenskih zastupnika, dok ih se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo smanjiti turističku konkurentnost u odnosu na susjedne države.

Prema izračunima koje su objavili mediji, za turiste koji posjećuju razne destinacije u Sloveniji pristojbe postaju znatno veći trošak nego prije, pa će primjerice za desetodnevni boravak u najatraktivnijim lokacijama, poput Pirana ili Bleda, četveročlana obitelj morati za turističku i promidžbenu pristojbu izdvojiti 125 eura.

Novi izvor financiranja

Slovenski mediji također zamjećuju kako je Slovenska turistička organizacija (STO) novom pristojbom dobila i novi izvor financiranja, uz prihod iz proračuna koji je zadnjih godina znatno povećan i dao je rezultate u povećanju dolazaka i noćenja.

Prema procjenama slovenskog ministarstva gospodarstva, nova će regulacija turističkih pristojbi povećati prihode STO-a za 4,7 milijuna eura na godišnjoj razini, dok bi općine mogle godišnje dobiti dodatnih 6,9 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close