Od 25. do 27. travnja

Tržište energije jedna od ključnih tema 4. Energetskog summita u Neumu

Donositelji odluka, javnost, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktualnijim temama.
Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2018. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Detalj s prošlogodišnjeg summita

Na 4. Energetskom summitu, koji će biti održan u Neumu od 25. do 27. travnja, jedna od ključnih tema bit će tržište energije.

Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini je formalno otvoreno 1. siječnja 2015. godine. Od tada pa do danas preko 5.000 firmi je ili promijenilo svog snabdjevača električnom energijom ili je s postojećim snabdjevačem uspjelo ispregovarati bolje uvjete snabdijevanja električnom energijom.

Nastavak reformi u elektroenergetskom sektoru u Bosni i Hercegovini bi trebao donijeti istu prednost i kategoriji domaćinstava, tako da i oni mogu izabrati svog snabdjevača ukoliko im on ponudi bolju cijenu ili uvjete snabdijevanja električnom energijom.

''Poseban panel smo posvetili tržištu električne energije i plina, kako bi ključni ljudi energetskog sektora definirali mjere koje očekujemo od donositelja odluka da provode u narednim godinama u cilju usklađivanja s EU zakonodavstvom i zahtjevima Energetske zajednice, i stvaranju transparentnih, privlačnih i potrošački orijentisrnih sektora plina i električne energije'', najavio je Ognjen Marković, direktor USAID EIA projekta.

Za razliku od sektora električne energije koji je posljednih godina doživio značajan napredak i promjene, u sektoru plina ne postoji uređen zakonodavni okvir koji bi bio usklađen s propisima Energetske zajednice tj. Europske unije koje je Bosna i Hercegovina obavezna ispoštovati.

Nepostojanje adekvatne legislative utječe na transparentnost cijena i sigurnosti snabdijevanja plinom. Zbog toga će na 4. Energetskom summitu biti pokrenut proces traženja rješenja za dinamične i efikasne reforme u ovom sektoru te nastavak reformi u sektoru električne energije.

Četvrti put, u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz projekte ''Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH'' i ''Poticanje energetske efikasnosti u BiH'', a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku RS, Neum će biti mjesto susreta ključnih aktera energetskog sektora u BiH.

Donositelji odluka, javnost, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktualnijim temama u sektoru koji, uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač gospodarskog razvoja u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close