Razvoj Hercegovine

Trebinje privlači investitore: Grade se Hotel ''Moskva'' i Vrtovi sunca

Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2016. u 07:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Trebinje od 2012. godine doživljava procvat. Sve više je onih koji investiraju u ovaj Grad, a prema podacima APIF-a ovdje posluje 241 gospodarski subjekt. Ukupan broj zaposlenih na kraju 2015. godine bio je 8.171 osoba - što je više u odnosu na 2014. godinu za 190 osoba.

Dominiraju proizvodne djelatnosti - energetika, trgovina, a tu je i turizam koji je u posljednje tri godine u ekspanziji. U posljednje vrijeme bilježe i poljoprivredni rast kao posljedicu napora Gradske uprave da osigura uvjete i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Turistički razvoj

Ove godine najavljena je izgradnj Hotela Moskva, a prvi čovjek Grada Trebinje Slavko Vučurević za poslovni portal Akta.ba kaže kako je izgradnja hotela u Trebinju postala nužnost jer svi smještajni kapaciteti u posljednje 3-4 godine u sezoni budu popunjeni.

To je svakako ističe posljedica turističkog razvoja Trebinja i otvorenosti koju su postigli za kratko vrijeme.

"Posjete su aktueane i izvan sezone, pa je potreba za novim smještajnim kapacitetima i tada velika. Hotel Moskva je samo jedan od hotela koji se trenutno grade u Trebinju, a svi oni će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi i sadržaju, te ugodnijem boravku brojnih posjetitelja u Trebinju", kaže Vučurević.

Osim Moskve radi se i na izgradnji Vrtova sunca i to je još jedan u nizu projekata koji će doprinijeti bogaćenju turističke ponude Trebinja. Radovi su počeli i izgradnja je uveliko u tijeku, a investitor je Trebinjac koji dugi niz godina živi u Italiji i koji je nedavno, u razgovoru sa gradonačelnikom, izrazio želju da svoj kapital uloži u Trebinje. Njegova ideja je kako pojašnjava gradonačelnik da Vrtovi sunca budu po ugledu na dubrovačke. Gradska uprava Trebinja je ovu ideju podržala.

Dva velika projekta o kojima se pričalo proteklih godina odnose se na izgradnju željezničke pruge Nikšić - Trebinje – Čapljina i Aerodrom u Trebinju.

Vučurević kaže kako bi regionalna pruga bila višestruko korisna za Trebinje. Međutim, aerodrom Trebinje, upravo poput Trebinje resorta, brze pruge i ostalih tzv. projekata je samo predizborna fikcija, piše Akta.ba.

Poljoprivredna proizvodnja

U Trebinju se nekoliko projekata realizira i zahvaljujući sredstvima iz IPA fondova, a jedan takav je projekt koji provode u suradnji sa crnogorskim Pljevljima. Radi se o projektu brendiranja trebinjskog vina i pljevaljskog sira.

''Nešto slično radit će i u budućnosti, jer smo prepoznali potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno kada su u pitanju autohtoni proizvodi. Nedavno smo otvorili i prvi Etno festival hrane i pića na kome su se predstavili domaći proizvođači u suradnji sa japanskom organizaciom JICI. Također smo oformili punktove na kojima ovi proizvođači mogu predstaviti i prodavati svoje proizvode", pojašnjava Vučurević, dodajući kako će se Trebinje i dalje razvijati u infrastrukturnom smislu, turističkom, gospodarskom - s naglaskom na poljoprivredni sektor.

Kopirati
Drag cursor here to close