Atraktivna lokacija

Trebinje prednjači po broju prodanih stanova u RS

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2016. u 14:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj prodanih novoizgrađenih stanova u Republici Srpskoj (RS) u prvom tromjesečju ove, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porastao je za 41 posto, ali ono što je također zanimljivo je da je za isti postotak pala prodaja novih stanova u Banja Luci.

Najviše stanova za prvih 90 dana ove godine prodano je u Trebinju (63), a slijede Istočno Sarajevo (61), Bijeljina (47), pa tek onda Banja Luka sa 45. Ohrabrujuća vijest stiže za one koji namjeravaju da sebi osiguraju krov nad glavom izvan Banja Luke, jer je u promatranom razdoblju prosječna cijena prodanih novih stanova pala za 11,2 posto, što nije malo ako se u obzir uzme kolike glavobolje zadaje osiguravanje novca za rješavanje stambenog pitanja.

Situacija se razlikuje u Banja Luci, gdje je, po podacima koji su "Nezavisnim" ustupljeni iz Republičkog zavoda za statistiku, kvadratni metar novog stambenog prostora poskupio, i košta 1.978 KM, što je duplo više nego u Zvorniku, gdje je cijena kvadrata iznosila 925 maraka. U istom razdoblju novi stanovi su znatno pojeftinili u brojnim lokalnim zajednicama, uključujući i Bijeljinu, Istočno Sarajevo, te Trebinje.

Borko Radinković, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS, ističe da stanovi pojeftinjuju na perifernim dijelovima grada, ali da se to ne bi moglo reći i za središnje dijelove.

"Konkretno, kada je riječ o Banja Luci, nije došlo do pojeftinjenja, a pogotovo kada govorimo o središtu. Svi vole da biti u središtu, a nitko neće da ide na periferiju, gdje su također sasvim dobri uvjeti za život, a stanovi su jeftiniji za 30 do 40 posto", naglasio je Radinković.

Stanove uglavnom kupuju ljudi mlađe životne dobi, a Miloš Blagojević, predsjednik Omladinskog savjeta RS, ističe da se u današnje vrijeme nije lako odlučiti na ovakav korak. Podsjeća da je nezaposlenost među mladim ljudima velika, te da, ujedno, mnogi od onih koji imaju radno mjesto ne znaju koliko će na njemu ostati, pišu Nezavisne novine.

"Svakako je mladim bračnim parovima jako teško doći do stana, jer je za ulazak u tu 'avanturu' kupovine potrebno je izdvojiti veću svotu novca. Zaposlenje mladih je inače najveći problem i zbog toga imamo tek rijetke koji mogu da se odluče za podizanje kredita", rekao je Blagojević.

Po njegovim riječima, ipak nije nemoguće doći do stambenog prostora, ali je svaki put bitno razmisliti da li u taj proces ući.

"Radno mjesto za mnoge koji imaju posao nije sigurno. Međutim, mladi, kada završe fakultete i dobiju posao, ne treba da stanu, već treba da nastave da se usavršavaju, što je preduvjet da je radno mjesto sigurno", naglasio je Blagojević.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Banja Luci je u prvom kvartalu ove godine prodano tek novih 45 stanova, a u istom razdbolju prošle godine prodano ih je 76. Najviše novih stanova od siječnja do ožujka ove godine unovčili su investitori koji su ulagali u zgrade u Trebinju, gdje su prodana 63, a u prvom tromjesečju prošle godine prodato ih je tek 19. Prosječna cijena kvadratnog metra novog stambenog prostora u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.389 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close