Kad će pojeftinjenje?

Tonu cijene sirove nafte, na potezu vlasnici benzinskih crpki

vlasnici benzinskih crpki pravdaju da, kada poskupi nafta, oni odmah kupe po višim cijenama, a kada pojeftini, tvrde da imaju zalihe.
Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2018. u 11:45

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi jaki val pojeftinjenja sirove nafte morao bi se uskoro odraziti i na bh. tržište, poručuju borci za zaštitu potrošača.

Barel nafte pao je na oko 63 dolara, što je znatno manje nego sredinom ovog mjeseca, kada mu je cijena bila 71 dolar, dok je početkom listopada koštao čak 86 dolara.

"S obzirom na kretanje, odnosno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu, očekivano bi bilo sniženje u nadolazežem razdoblju i na domaćem tržištu", kazali su za "Nezavisne" iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banja Luka, također smatra da je krajnje vrijeme da vlasnici benzinskih crpki u BiH srežu cjenovnike.

"Vidjeli ste da je u Francuskoj 280.000 ljudi prosvjedovalo zbog cijena goriva. Mi ne pozivamo na prosvjede, ali smatramo da bi cijene trebale biti niže", rekao je Srdić.

Ističe da se vlasnici benzinskih crpki pravdaju da, kada poskupi nafta, oni odmah kupe po višim cijenama, a kada pojeftini, tvrde da imaju zalihe.

"Mislim da to nije ni fer ni korektno. Jako malo vode računa o potrošačima. Pojeftinjenje koje smo imali, a koje je iznosilo nekoliko feninga, nije zadovoljavajuće", ocijenio je Srdić.

Prema dostupnim informacijama, cijene goriva padale su u FBiH, ali i u dijelovima RS, poput Semberije i banjalučke regije, a pojeftinjenja su varirala i iznosila su od pet do deset feninga po litru. Gorivo kod nas košta oko 2,30 KM, ali ima crpki i gdje su cijene više ili niže.

Kopirati
Drag cursor here to close