Sporovi

Tko sve tuži BiH

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2017. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se u međunarodnim sudovima vodi nekoliko arbitražnih postupaka protiv BiH te da su u sve procese uključeni resorna ministarstva i Pravobraniteljstvo BiH.

Naglasio je da je prvi spor pokrenuo slovenski investitor "Elektrogospodarstvo Slovenije" koji je podnio zahtjev protiv BiH Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova i to na bazi Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija BiH i Slovenije te da sve procesne radnje uime BiH vodi Pravobraniteljstvo BiH.

''Spor je navodno pokrenut zbog međunarodno ugovorenih obveza Rudnika Ugljevik. Tužitelj potražuje sredstva za neisporučenu električnu energiju od 695 milijuna eura'', kazao je.

Drugi postupak je, dodao je Zvizdić, protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH zbog štete u visini od 642 tisuća eura, a zbog kašnjenja ovog ministarstva da izvođač bude uveden u posao na izgradnji mosta na Savi kod Svilaja.

Zvizdić je naglasio da je treći postupak registriran prije dva mjeseca u Tajništvu Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova, a tiče se štete zbog kršenja Ugovora o koncesiji za projektiranje, izgradnju i upravljanje hidroenergetskih sustava na rijeci Vrbas koji je zaključen između Vlade RS-a i Društva hidroelektrane Vrbas u visini od 54.130.000 eura.

Istaknuo je kako je u nekim postupcima BiH tužena strana, jer RS nema međunarodno pravni subjektivitet te da krajnje obveze padaju na teret entiteta gdje se nalazi tužena osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close