Direktori

Tko se vozi u automobilu od 118.000 KM?

Očekivano, najviše službenih, kao i specijalnih vozila nabavljeno je za potrebe Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji vozni park broji 170 automobila.
Gospodarstvo / Flash | 06. 01. 2020. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najskuplje plaćeno službeno vozilo koje je u upotrebi u nekoj od agencija na razini BiH je Landrover Freelander, koje je koštalo 118.000 maraka.

Ovo vozilo je 2008. godine kupljeno za potrebe Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i još uvijek je u upotrebi. Inače, IDDEEA raspolaže sa ukupno 26 vozila, od kojih su neki koštali po blizu 60.000 KM.

Biseri

Ovo je samo jedno od nekoliko stotina službenih vozila koje koriste agencije u BiH. Očekivano, najviše službenih, kao i specijalnih vozila nabavljeno je za potrebe Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji vozni park broji 170 automobila. Međutim, kako su naveli, zbog vrste zadataka koje obavljaju, nisu naveli tehničke podatke o vozilima koje raspolažu.

Podatke o vrsti, cijeni, godini proizvodnje i načinu korištenja službenih vozila u državnim agencijama zatražio je zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Saša Magazinović. U odgovorima koje je dobio ima "pravih bisera".

Tako recimo, Državna komisija za električnu energiju (DERK) ima tri vozila i to VW Tiguan, vrijedan 66.000 KM, te dvije Toyote RAV, kupljene za 52.000 i 45.000 KM, koji služe isključivo za potrebe tri člana ove komisije. Slična situacija je i u Uredu koordinatora za javnu upravu, koji ima tri vozila i koriste ih koordinator i njegovi zamjenici.

Državna agencije za antidoping kontrolu ima dva vozila, Škodu Superb i Peugeot 301, od kojih Škoda služi isključivo za potrebe direktora, koji je koristi i za odlazak kući u dane vikenda, dok Peugeot služi za službene potrebe svih ostalih uposlenika.

VSTV?

Pojedini direktori koriste pravo kontinuiranog korištenja službenih vozila, 24 sata dnevno. Prema dostavljenim podacima, takva situacija je u Centru za informiranje i priznavanje diploma, Direkciji za ekonomsko planiranje, Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Fondu za povratak te Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Nešto je veći broj službenika koji koriste službena vozila za odlazak kući u dane vikenda. Među takve spada državni pravobranitelj, članovi Upravnog vijeća, guverner, kao i službenici imenovani na mandatni period u Centralnoj banci BiH, predsjednik, potpredsjednici, suci, generalni sekretar i registrar Ustavnog suda BiH, članovi i generalni tajnik Središnje izborne komisije, kao i direktor Agencije za visoko obrazovanje i kontrolu kvaliteta i njegova zamjenica.

Zanimljivo je i da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH raspolaže sa 14 automobila, od kojih su neki kupljeni prošle godine. Međutim, ni za jedno vozilo nisu dostavili cijenu po kojoj su nabavljeni.

Ostali su naveli kako je za svako korištenje službenog vozila potrebno imati putni nalog, piše Oslobođenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close