Kvaliteta i znanje

Tešanjska industrija konfekcije Napredak d.d. obilježila 60 godina rada

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2016. u 07:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Industrija konfekcije Napredak d.d. iz Tešnja, članica AS GROUP, jučer je obilježila 60 godina postojanja i rada. 

Nakon obilaska pogona održana je svečanost na kojoj su se gostima i uzvanicama obratili ministar u Vladi Zeničko – dobojskog kantona Himzo Smajić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i direktor kompanije Napredak d.d. Tešanj Amir Šišić.

Premijer Galijaševi je u čestitci uposlenicima i menadžmentu na jubileju, istaknuo da su Tešanj i Zeničko – dobojski kanton potvrdili kao sredine u kojima su i zakonska rješenja i gospodarski potencijali, kao i prirodni resursi u potpunosti usmjereni na jačanje gospodarskog razvoja. 

Načelnik Huskić istaknuo je značaj tekstilne i kožarske industrije u Općini Tešanj. U tekstilnom i kožarskom sektoru u Općini Tešanj zaposleno je oko 1600 radnika u 25 poslovnih subjekata, a podaci govore da se ostvaruje direktan izvoz tekstilnih i kožarskih proizvoda u vrijednosti više od 22 milijuna KM u oko 15 zemalja svijeta. 

Direktor Šišić je u okviru svog izlaganja prikazao snimke proizvodnje u Napretku u ratnim uvjetima 1992. – 1995., a onda je prezentirao kompaniju, istaknuvši da je prekretnica za razvoj kompanije uslijedila nakon akvizicije od strane AS GROUP 2008. godine. 

Primjera radi, kazao je Šišić, 2008. godine bilo je uposleno 250 radnika, a danas Napredak ima 350 visokoobučenih radnica i radnika. Ukupni prihodi 2008. bili su 2.581.207,00 KM, dok su prihodi u 2015. godini iznosili 10.311.000,00 KM. Novi vlasnik naslijedio je ovu kompaniju s velikim gubicima, danas Napredak posluje pozitivno.

''Napredak d.d. Tešanj kao i cijela bh. industrija konfekcije imaju budućnost. Dokazali smo da u ovom poslu imamo kvalitetu i znanje. Naša vizija je proširenje proizvodnih linija, što podrazumijeva povećanje broja uposlenih, s ciljem da ova kompanija postane najveći razvojni i proizvodni centar tekstila Jugoistočne Europe'', poručio je Šišić. 

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim radnicama i radnicima za izniman doprinos razvoju kompanije u 2015. godini. Zahvalnice su dobili Edin Mulabećirović, Aida Mehičić, Hamdo Ćeman, Merisa Muminović, Mersid Kalabić, Šemso Ostrvica i Rusmira Kavazović.

Napredak d.d. Tešanj je osnovan1956. godine udruživanjem dvije zanatske radionice. Proizvodni prostor je smješten u gradu Tešnju na 6.500 m2 sa bogatim proizvodnim programom muške i ženske modne konfekcije u okviru koga preduzeće proizvodi mantile, kapute, jakne, blejzere, kostime i druge modne odijevne predmete.

Potvrda uspješnosti i kvaliteta su i Napretkovi partneri sa kojima je do sada ostvarena uspješna dugogodišnja suradnja kao što su Coach, Baracuta i Scherer, zatim Pierre Cardin, Carl Gross, Jupiter, S’ Oliver, Schneiders, Baldesarini.

Kopirati
Drag cursor here to close