Mostar

Talijani osigurali 120 tisuća eura za obnovu Gradske banje

Gospodarstvo / Flash | 20. 01. 2016. u 12:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska banja na Musali koja je ujedno i prva banja na Balkanu, na proljeće bi mogla vratiti svoj nekadašnji sjaj. Novac za rekonstrukciju Banje prema svim prilikama osigurat će Veleposlanstvo Italije u BiH, piše Dnevni list.

Zbog velikog prokišnjavanja krovne konstrukcije, a potom propadanja i ostalih prostorija ovaj zaštićeni spomenik bio je pred gašenjem. Nakon što je odjel fizijatrije koji je godinama djelovao unutar Banje uslijed zakonske provedbe razdvajanja primarne od sekundarne zdravstvene zaštite napustio prostorije, nadležnost za Banju preuzeo je Sportski savez grada Mostara koji je uložio velike napore kako jedan od značajnijih objekata u Mostaru ne bi propao.

Pomoć Veleposlanstva

''Odmah po preuzimanju nadležnosti nad Banjom kontaktirali smo predstavništvo Veleposlanstva Italije u BiH koje je već jednom ulagalo u rekonstrukciju Banje. Ekipa građevinskih inženjera i arhitekta stigla je u Mostar gdje su nakon snimanja terena ustanovili da je potrebno hitno postaviti novi krov'', kazao je Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Suglasnost za rekonstrukciju dao je grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem uz potporu Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara. Talijansko veleposlanstvo u BiH osiguralo je 120 tisuća eura koji će biti uloženi u prvu fazu rekonstrukcije i koja se sastoji od postavljanja novih ventilacija i kompletne izmjene krova. Prema Šišićevim riječima, upravo talijansko veleposlanstvu BiH moglo bi u nadolazećem razdoblju osigurati sredstva i za kompletnu adaptaciju, navodi Dnevni list.

''Ovih dana odlazim na sastanak u Sarajevo kako bismo se dogovorili oko svih ostalih detalja za kompletnu adaptaciju Banje. Grijeh bi bio da jedan ovakav objekt propadne koji je jedinstven po svojoj namjeni i infrastrukturi. Ovaj objekt je isto pod UNESCO-vom zaštitom kao što je to i Stari most'', istaknuo je Šišić.

Banja u novom ruhu

Šišić je potvrdio da će radovi na rekonstrukciji prve faze krenuti već na proljeće.

''Zbog obilnih padalina u zimskom razdoblju nismo smjeli krenuti sa adaptacijom. To ćemo učiniti na proljeće i nadamo se da ćemo do kraja godine Banji vratiti stari sjaj. Kad se završi rekonstrukcija zamislili smo da je predstavimo kao turističku atrakciju, gdje će stranci imati prigodu da na terasi piju tradicionalnu kavu s lokumom uz jedinstven pogled na Neretvu i grad'', poručio je Šišić.

Banju otvorio Mujaga Komadina

Podsjetimo, Gradska banja napravljena je 1914. godine i jedna je od najznačajnijih građevina na području Mostara. Svečano ju je otvorio tadašnji gradonačelnik Mostara Mujaga Komadina.

Služila je za sport i rekreaciju svim Mostarcima, ali i onima koji su dolazili i iz susjednih zemalja.

Trenutačno banju koriste samo plivači Plivačkog kluba Orka i Velež, dok se u prizemlju ustanove nalaze prostorije Mostarskog teatra mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close