brzinom do 160 km na sat

Talgom iz Sarajeva do Zagreba za 63,5 KM

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2016. u 16:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Servisiranje i tehnička priprema četiri garniture vlakova Talgo u depou u Rajlovcu ulaze u završnu fazu, kako bi već sredinom srpnja ovi luksuzni vlakovi prvi put od 2010. godine, kada su kupljeni za 132 milijuna KM, konačno počeli prometovati na bh. prugama, saznaje 'Avaz'.

Iz 'Željeznica FBiH' je najavljeno da užurbano rade na puštanju ovih vlakova na pruge BiH, ali i Hrvatske, od koje su dobili dozvolu. Talgo će u početku prometovati na željezničkim linijama Sarajevo - Zagreb i Sarajevo – Banja Luka.

U planu je i puštanje dionice prema jugu, točnije do Ploča, nakon što bude puštena u promet remontirana pruga na ovoj dionici, na kojoj se uvelike radi.

• Vlakovi su koštali 132 milijuna KM
• Kupljeni su 2005. godine
• 2010. godine su isporučeni
• 2016. trebaju početi prometovati

Puštanje ovih modernih Talgo garnitura u upotrebi, osim što će poboljšati željeznički promet u Federaciji, jer se radi o vagonima s tuš-kabinama, televizorima i internetom, skratit će i vrijeme putovanja između destinacija.

Tako će vožnja do Zagreba, umjesto dosadašnjih šest i po sati, biti kraća skoro za dva sata, do Banja Luke, umjesto za tri sata, putovat će se dva sata. Sadašnji vlakovi mogu maksimalno prometovati i 70 kilometara na sat, dok bi Talgo, čija je maksimalna brzina i do 260 kilometara na sat, znatno ubrzali promet i vozili i do 160 kilometara na sat na međunarodnim linijama, a prema jugu, u okviru granica BiH, od 90 do 120 na sat.

Iz izvora bliskih Upravi ŽFBiH Avaz saznaje da će cijena karte od Sarajeva do Zagreba, koja u jednom smjeru sada iznosi 56,10 KM, u Talgo vlakovima biti 63,10 KM. Radi se o uvećanju cijene za samo sedam maraka. Povratna karta, s uračunatim komforom, koštat će 92,20 KM.

Karta od Sarajeva do Banje Luke, umjesto dosadašnje 33 marke, koštat će 36 KM. Povratna karta do Banje Luke bit će 56,5 maraka. Kada je u pitanju linija Sarajevo - Ploče, koja je također jedna od opcija nakon puštanja u promet dionice prema jugu, cijena putovanja Talgom bit će u jednom smjeru 18 KM.

Hamdija Šaljić, bivši generalni direktor Željezničke javne korporacije BiH (BHŽJK), stručnjak iz oblasti željezničkog prometa, rekao je za Avaz da je odluka da Talgo vlakovi konačno budu pušteni u promet itekako važna za sve građane, ali i za državu BiH.

''Ovo je od velikog značaja za BiH. Mišljenja sam da je samo zbog nekompetencije pojedinih ministara u Vladi FBiH koji su se u vezi s Talgom umiješali, sve ovo predugo trajalo. Ovo su najmoderniji vlakovi u Europi'', kaže Šaljić.

Kopirati
Drag cursor here to close