20. listopad

Svjetski dan jabuke, voća koje ima 7.000 vrsta

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2016. u 07:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Svjetski dan jabuka, voća koje ima 7.000 poznatih vrsta koje se uzgajaju širom svijeta.

Dan jabuke, 20. listopad, u svijetu je prvi put obilježen 1990. godine, s ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se demonstrirale mnogobrojne sorte jabuke.

Bosna i Hercegovina plodno je tlo za uzgoj jabuke, i to različitih vrsta, pa se tako mogu pronaći plantaše ovog voća od Neuma do Odžaka. Također, postoji i veliko zanimanje za izvoz jabuke, pa su tako godinama pojedine tvrtke izvozile na desetine ''naših'' jabuka u Rusiju.

Ipak, svoje povjerenje sa izvozom u Rusiju Bosna i Hercegovina je izigrala proteklih mjeseci, kada je Rusima pokušala ''podvaliti'' 19 tona jabuke iz Somalije.

Naime, na poligonu u blizini ruskog grada Smoljensk uništeno je više od 19 tona jabuka iz BiH, koje su uvezene je na teritorij Ruske Federacije iz Bjelorusije, a praćene su fitosanitarnim certifikatom naše države. Službenici ruske carinske službe naknadnom provjerom utvrdili su da se radi o 19 tona somalskih jabuka.

''Kako su ustanovili pripadnici ruske federalne fitosanitarne službe Rosseljnadzor, više od 19 tona jabuka u jednoj pošiljci uvezeno je u Smoljensku regiju iz Bjelorusije, a praćene su falsificiranim reeksportnim certifikatom Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju Rosseljnadzora. Nakon potvrđivanja porijekla sve jabuke su na odgovarajući način uništene na specijalnom poligonu u blizini Smoljenska.

Najveći proizvodjači jabuke u Europi su Poljska, Italija, Francuska i Njemačka, a prema ranijim podacima ukupna proizvodnja tog voća u EU u 2013., bila je blizu 12 milijuna tona.

Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka. Jabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C,A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, ćeljezom i magnezijem.

U jabuci 85 do 90 posto vode. Jača imunološki sustav organizma, ima utjecaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.

Kopirati
Drag cursor here to close